Grad

U TUP-OVOM NASELJU SVE PO STAROM Muke po parkingu ostaju dok se Grad ne uknjiži na cestu

U TUP-OVOM NASELJU SVE PO STAROM Muke po parkingu ostaju dok se Grad ne uknjiži na cestu
U TUP-ovom naselju ništa novo, kad je riječ o parkiranju na ‘divlje’. Upozorio nas je na to naš čitatelj, koji se o ovom problemu redakciji DuLista obratio i 2017. godine. Ništa bolje nije bilo ni tri godine ranije. Tada su, podsjetimo, stanari okolnih ulica pokušali upozoriti gradsku upravu na ‘Divlji zapad ‘u Ulici Ivana Gorana Kovačića.
—Stanari zgrada ulice Ivana Gorana Kovačića nepropisno i bespravno uzimaju parking mjesta i grade ‘garaže’ bez da imaju uporabnu dozvolu na isto – pisali su tada stanari Lopudske ulice koji su sebe u prosvjednom mailu upućenom dubrovačkim medijima nazvali ‘stanovnicima Teksasa’.
—Nažalost ništa se nije promijenilo. Čak je i policija dolazila jer su auta ostrugana, izbušene gume… Strašno. Zaista nema zakona nikakvog – požalio se ponovno naš čitatelj, a mi smo odlučili problem aktualizirati. No, čini se kako rješenja nema sve dok se Grad Dubrovnik ne uknjiži na nerazvrstanu cestu naziva Ulica Ivana Gorana Kovačića.Rješenje na vidiku, ali…
Naime, prije tri godine pisali smo kako je problem u TUP-ovom naselju višeslojan, a kako se tada moglo iščitati iz dostavljenih nam informacija, riješit će se tek kad Grad Dubrovnik ispoštuje svoje zakonske obveze sukladno Zakonu o cestama i uknjiži se na gradske prometnice.

— Na čestice zemlje na kojima je izgrađeno TUP-ovo naselje, a koje su u gradskom vlasništvu, u zemljišnim knjigama upisano je pravo korištenja u korist vlasnika stanova. Rješenje problema, na koji su upozorili Vaši čitatelji, nameće se u proglašenju prometnice koja prolazi kroz naselje javno-prometnom površinom. Naime, postavljanje različitih predmeta i prepreka (stupića i slično) na javno-prometnu površinu u vlasništvu Grada Dubrovnika nije dopušteno – odgovorili su nam 2017. godine iz Grada Dubrovnika. Odlučili smo stoga provjeriti je li se do danas problem riješio, odnosno je li prometnica kroz naselje proglašena javno-prometnom površinom.
—Prometnica koja prolazi kroz naselje TUP je, sukladno Zakonu o cestama, nerazvrstana cesta naziva Ulica Ivana Gorana Kovačića. Za tu je cestu u tijeku postupak evidentiranja u zemljišnim knjigama. Snimak izvedenog stanja nerazvrstane ceste je izrađen te slijedi postupak propisan Zakonom za njezinu uknjižbu – naveli su iz Grada Dubrovnika. A problem s ilegalno postavljenim stupićima, lancima i inim preprekama kojima se ‘čuvaju’ parkirna mjesta riješit će se tek nakon što se Grad Dubrovnik uknjiži na nerazvrstanu cestu.

‘Ne možemo postupati do uknjižbe ceste’
— Na javnim površinama u vlasništvu Grada Dubrovnika nije dopušteno postavljanje bilo kakvih zapreka, stupića i slično bez prethodne suglasnosti nadležnog Upravnog odjela. Predmetno nepropisno postavljanje bit će regulirano nakon uknjižbe nerazvrstane ceste, a čime cesta postaje javno dobro u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu jedinice lokalne samouprave. Gradske službe izlazile su na teren u više navrata, utvrdile stanje, ali do uknjižbe ceste nisu u mogućnosti postupati, odnosno kada se provede postupak u zemljišnim knjigama postupit će sukladno zakonskim ovlastima – zaključili su za DuList iz Grada Dubrovnika. Prisjetit ćemo se i jedne reakcije naše sugrađanke koja nam je pristigla 2017. godine. Ona živi, pisali smo tada, u jednoj od ulica koja prometno gravitira TUP-ovom naselju, a njezina obitelj tamo živi puno prije nego je tzv. TUP-ovo naselje uopće napravljeno. Problema s parkingom nisu imali sve do iza rata.
—Tamo negdje 90-ih počelo je to ograđivanje koje traje do dan danas. Dogodila se greška kod pretvorbe te ‘narodne imovine’ i dijelovi su upisani na to naselje. Pazite tu je cesta bila oduvijek, potpuno mi je neshvatljivo kako se nešto ovakvo može događati, a da nitko ništa ne poduzima – ogorčeno nam je rekla prije tri godine naša sugrađanka istaknuvši kako je nekoliko godina ranije imala značajnu štetu na svom automobilu upravo zbog takvog čuvanja parkinga.
—Jedno jutro je osvanula nova ‘blokada’ koja je na sebi imala i nekakve dodatke. Ja nisam ‘samo’ ostrugala automobil nego sam doslovno rasparala karoseriju – ogorčeno nam je pričala tada. Nažalost sličnim problemima svjedočimo i u ostalim dijelovima Grada – gdje se postavljaju letve, lanci pa čak i metle za ‘čuvanje parkinga. Sve će se očito riješiti tek kad Grad bude imao alat za reakciju. A do tada…

AFR

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 3. lipnja 2020. godine.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović