Grad

U SKLOPU EU PROJEKTA Potpisan Sporazum o suradnji Dubrovnika i Panaija

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i Panagiotis Karamanos, predstavnik International Urban Cooperation (IUC) Programa, zajedno s predstavnicima indijskog grada Panaji u saveznoj državi Goa, gradonačelnikom Udaijem Vamonom Modcoicarom i povjerenikom Sanjitom Robertom Rodriguesom, potpisali su ovog četvrtka u Dubrovniku Sporazum o suradnji. Riječ je o programu financiranom od strane Europske unije, čiji je cilj umrežavanje gradova iz Europske unije s gradovima izvan nje, a kako bi ostvarili suradnju, izgradili veze i razmijenili znanja na temu održivog urbanog razvoja. Gradovi Dubrovnik i Panaji partneri su u ovom EU projektu.

Gradonačelnik Mato Franković ovom je prilikom poželio dobrodošlicu indijskoj delegaciji, ističući podršku projektu i budućoj suradnji dva grada, koja povezuje i sveti Vlaho. Naime, u Gandaulimu se nalazi i Crkva sv. Vlaha koju je Dubrovačka Republika sagradila 1563. godine.

Panagiotis Karamanos, predstavnik International Urban Cooperation Programa istaknuo je važnost ovakvih projekata koji spajaju gradove EU-a s gradovima u drugim dijelovima svijeta i tako potiču suradnju, razmjenu iskustava i buduće dobre odnose.

Potpisanim Sporazumom Grad Dubrovnik i Grad Panaiji obvezali su se na suradnju kroz narednih godinu dana trajanja projekta, koja uključuje podršku Dubrovnika indijskom gradu partneru pri razvoju akcijskog plana na temu mobilnosti, smart city, upravljanja otpadom i vodom.

Indijska delegacija, predvođena gradonačelnikom Panaija ovih dana boravi u uzvratnom posjetu Dubrovniku. Svrha posjeta je daljnje učvršćivanje suradnje, posjeta lokacijama smart city projekata, posebno onima vezanima za mobilnost i gospodarenje otpadom, te rad na pripremiti akcijskog plana na ove teme.

-Zaista je benefit surađivati s tako važnim gradom kao što je Dubrovnik s kojim imamo toliko zajedničkog. EU projekt International Urban Cooperation omogućio nam je ovo jedinstveno iskustvo i veselimo se produktivnom partnerstvu – kazao je ovom prigodom počasni gradonačelnik Udai Vamona Modcoicar.

Povjerenik Grada Panaija Sanjit Robert Rodrigues istaknuo je kako je ovaj projekt omogućio oba grada da rade na pitanjima od lokalnog i globalnog značaja. ‘Vjerujemo da će ovo spajanje rezultirati nekim primjenjivim rješenjima koja će biti korisna građanima’, rekao je povjerenik Rodrigues.

U EU projektu International Urban Cooperation, uz Panaji sudjeluje i 11 drugih gradova iz Indije. U potpunosti je financiran iz fondova Europske unije i jedan je od prvih primjera suradnje gdje Europska unija razvija projekte sa zemljama izvan svojih granica. Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA za projekt je predložena na osnovu dobrog iskustva rada na jednom od prethodnih projekata slične tematike.

Pročitajte još

PLOVIDBENI RED OD PONEDJELJKA Zadnji brod s Lokruma u 18 sati

Dulist

‘ZELENA ČISTKA’ Iz podmorja Lokruma izvađeno preko 80 kilograma otpada!

Dulist

ODGOVOR IZ GRADA DUBROVNIKA ‘Sanacija Ulice Vladka Mačeka jedan je od prioriteta’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija