Natrag
24.4.2019 20:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

U RUJNU STIŽE I U DUBROVNIK Premijera komične opere ‘Pimpinone’ u Zagrebu

27.3.2017 @ 18:52 Dulist Kultura
7;7

Podijelite:

Dubrovačka udruga „Sve ostalo je glazba“ ulazi u petu godinu postojanja s operom nastalom u suradnji s Kazalištem Mala scena.

Svečana premijera komične komorne opere „Pimpinone“ Georga Philippa Telemanna, u režiji Frane Marije Vranković, održat će se u četvrtak, 30. ožujka u 19 sati, u Maloj sceni u Zagrebu. Sukladno zabilježenim repertoarima hrvatskih kazališta, „Pimpinone“ dosad je postavljen samo jedanput u Kneževom dvoru u Dubrovniku, kao komična opera u dva čina i premijerno izvedena 8. kolovoza 1979. godine, s još tri reprize. S obzirom da je riječ o Telemannovoj uspješnici koja je u Hrvatskoj postavljena samo jednom, čini se iznimno prigodnom za obilježavanje 250. godišnjice smrti baroknoga skladatelja Georga Phillipa Telemanna.

Barokni komični trodijelni intermezzo „Pimpinone“ idealan je za promoviranje operne umjetnosti među mlađom, odnosno srednjoškolskom populacijom jer pred publiku donosi dinamičnu glazbu, komični ljubavni zaplet s dva pjevača (sopran i bas) uz klavirsku pratnju. Najpoznatije Telemannovo scensko djelo „Pimpinone“, odnosno u originalu „ Die Ungleiche Heirat zwischen Vespetta und Pimpinone oder Das herrsch-süchtige Camer Mägden.

Lustiges Zwischenspiel“, nastao kao kratki predah između činova duže i ozbiljnije opere, odnosno Telemanove adaptacijieHandlove opere serie „Tamerlano“. Prvi je put izvedeno 27. rujna 1725. godine u hamburgškom „Theater am Gänsemarkt”. Libreto za „Pimpinone” napisao je Johann Philipp Praetorius po uzoru na istoimeno djelo Pietra Pariatija iz 1708. Praetorius je poštovao hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na talijanskom jeziku, a recitative je prilagodio njemačkoj publici, tako da su pisani hamburgškim lokalnim idiomom, kako bi domaća publika u potpunosti mogla pratiti radnju. Zbog velikog uspjeha „Pimpinone” je poslužio kao predložak za još jedan poznati komični intermezzo, Pergolesijev „La serva padrona”(1732.).

U ovoj inscenaciji, usamljeni “kompjuteraš” i zaljubljenik u Star Trek, Pimpinone zaposli lijepu, lijenu i vrcskastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga. Gledajući njegov Facebook profil Vespetta otkrije da je Pimpinone bogat. Kako bi se dokopala njegovog bogatstva nastoji ga zavesti i navesti ga da ju oženi. Nakon što ju opčinjeni Pimpinone zaprosi Vespetta nastoji upravljati njegovim životom. Komičnu operu Georga Philippa Telemanna „Pimpinone“ režira Frana Marija Vranković, a za glazbeno vodstvo i klavirsku pratnju zaslužan je pijanist Ivan Pernicki.

Ulogu Vespette utjelovljuju Valentina Mekovec, Maja Mužar i Manda Sviben, a naslovnu ulogu Pimpinonea Filip Sever i Josip Roša. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Anamarija Filipović-Srhoj, korepetitorica je Ivana Jelača, producentice Tena Bosek i Mia Tomić te asistentica producentica Jelena Vignjević.
Publika će najnoviju operu moći pogledati i u utorak, 4. travnja 2017. u 19 sati, a premijera u Dubrovniku održat će se koncem rujna.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana