Hrvatska

U prvih osam mjeseci u Hrvatskoj ostvareno 74 milijuna noćenja

Prema podacima DZS-a, u kolovozu 2019. godine u Hrvatskoj je u komercijalnome smještaju ostvareno je 4,71 milijun turističkih dolazaka i 27,77 milijuna turističkih noćenja, što je 7,8 posto odnosno 2,7 posto više u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Spomenuti rast turističkih noćenja nastavak je oscilatornih kretanja toga pokazatelja u ovoj godini, odnosno u ovoj je godini u svakom drugom mjesecu ostvaren rast turističkih noćenja (u veljači, travnju, lipnju i kolovozu), dok je u ostalim mjesecima ostvaren pad.

Na kumulativnoj razini, tj. u prvih osam mjeseci 2019. godine, u komercijalnome smještaju ostvareno je 14,64 milijuna turističkih dolazaka i 74,20 milijuna turističkih noćenja, što je 5,1 posto odnosno 1,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Prema podacima iz sustava eVisitor (turistički promet u komercijalnim i nekomercijalnim smještajnim objektima te nautičkom čarteru (eCrew) koje je objavilo Ministarstvo turizma, u rujnu 2019. godine ostvarena je ista razina turističkih dolazaka i 4 posto više turističkih noćenja u odnosu na isti mjesec 2018. godine. U prvih devet mjeseci 2019. godine ostvareno je 4,5 posto više turističkih dolazaka i 2 posto više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Izuzev jačanja dijela mediteranske turističke konkurencije, u ovoj je godini ponovno uočljiva znatna sezonalnost hrvatskoga turizma. Naime, iako se s godinama smanjuje zajednički udio noćenja u srpnju i kolovozu u noćenjima cijele godine (sa 64,5 posto u 2010. godini na 59,1 posto u 2018. godini), i dalje je riječ o tome da se samo u dva mjeseca u godini (u srpnju i kolovozu) u Hrvatskoj ostvari oko 60 posto noćenja cijele godine. Izraženost sezonalnosti hrvatskog turizma još je uočljivija ako se usporedi taj pokazatelj (udio srpnja i kolovoza u turističkim noćenjima na razini cijele godine) s drugim europskim mediteranskim zemljama, gdje Hrvatska ima najveći udio, pa je prema tom pokazatelju najviše izložena rizicima sezonalnosti.

S obzirom na spomenute podatke, izvjesno je da će ova godina biti rekordna prema broju turističkih noćenja, što predstavlja nastavak trenda bilježenja rekordnih razina, koji traje od 2015. godine kada je prvi put ostvarena veća razina noćenja u odnosu na, dotad rekordnu,1986. godinu.

Izvor: HGK

Pročitajte još

Od sada zahtjev za ostvarivanje doplatka za djecu možete predati online

Dulist

20.000 LJUDI BEZ POSLA Povremeni prijevoznici počeli s otpuštanjem radnika

Dulist

OTVORENA BIRALIŠTA Hrvatska danas bira tko će u Sabor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija