Županija

U PROTEKLE DVIJE GODINE U županiju se ‘slilo’ četiri i pol milijarde EU sredstava

Ukupan kumulativni iznos ugovorenih EU sredstava u 2017. i 2018. godini što označava zbroj sredstava ugovorenih po pojedinim županijama iznosio je 41,66 milijarde kuna ili oko 5,5 milijarde eura.

S obzirom na veličinu i gospodarsku snagu, najuspješnija je županija po ugovaranju sredstava iz EU fondova Dubrovačko-neretvanska županija. Zahvaljujući velikim projektima izgradnje Pelješkog mosta i obnove Zračne luke Dubrovnik ova je županija ugovorila najviše sredstava kada se njihov iznos promatra u relaciji s brojem stanovnika i udjelom te županije u nacionalnom BDP-u.

Dubrovačko-neretvanska županija nalazi se na drugom mjestu i ističe se po ukupno ugovorenom iznosu od 4,45 milijardi kuna među županijama jer se na području te županije provode prvi i treći najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. Upravo zbog navedenih dvaju projekata, Dubrovačko-neretvanska županija ističe se ugovorenim iznosom po stanovniku (36.637 kuna).

Najveći se iznos ugovorenih sredstava fondova EU u 2017. i 2018., točnije 8,45 milijardi kuna odnosi na Grad Zagreb, koji čini oko trećine cjelokupnog hrvatskoga gospodarstva i gotovo 20 posto stanovništva Hrvatske.

Na prvi je pogled vidljiv veliki nerazmjer u slučaju Grada Zagreba, koji čini oko trećine BDP-a Hrvatske, a na sebe veže ‘samo’ oko 20 posto svih ugovorenih sredstava fondova EU u 2017. i 2018. godini. S druge strane, BDP Dubrovačko-neretvanske županije čini tek oko 2,9 posto BDP-a Hrvatske, ali na nju se odnosi više od 10 posto svih ugovorenih sredstava, što je u velikoj mjeri posljedica projekta Pelješkog mosta.

Istaknuli su i pet slavonskih županija, koje imaju gotovo dvostruko veći udio u ugovorenim sredstvima fondova EU (20,4 posto) nego što je njihov udio u gospodarstvu Hrvatske (11,8 posto).

 

Pročitajte još

Zahvalnice malim veziljama i njihovim voditeljicama

Dulist

Konavoke i Konavljani uz Crvenu jabuku pjevali za Ninu!

Dulist

POVODOM BLAGDANA VELIKE GOSPE Povećan broj policijskih službenika na terenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija