Županija

U PROTEKLE DVIJE GODINE U županiju se ‘slilo’ četiri i pol milijarde EU sredstava

Ukupan kumulativni iznos ugovorenih EU sredstava u 2017. i 2018. godini što označava zbroj sredstava ugovorenih po pojedinim županijama iznosio je 41,66 milijarde kuna ili oko 5,5 milijarde eura.

S obzirom na veličinu i gospodarsku snagu, najuspješnija je županija po ugovaranju sredstava iz EU fondova Dubrovačko-neretvanska županija. Zahvaljujući velikim projektima izgradnje Pelješkog mosta i obnove Zračne luke Dubrovnik ova je županija ugovorila najviše sredstava kada se njihov iznos promatra u relaciji s brojem stanovnika i udjelom te županije u nacionalnom BDP-u.

Dubrovačko-neretvanska županija nalazi se na drugom mjestu i ističe se po ukupno ugovorenom iznosu od 4,45 milijardi kuna među županijama jer se na području te županije provode prvi i treći najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. Upravo zbog navedenih dvaju projekata, Dubrovačko-neretvanska županija ističe se ugovorenim iznosom po stanovniku (36.637 kuna).

Najveći se iznos ugovorenih sredstava fondova EU u 2017. i 2018., točnije 8,45 milijardi kuna odnosi na Grad Zagreb, koji čini oko trećine cjelokupnog hrvatskoga gospodarstva i gotovo 20 posto stanovništva Hrvatske.

Na prvi je pogled vidljiv veliki nerazmjer u slučaju Grada Zagreba, koji čini oko trećine BDP-a Hrvatske, a na sebe veže ‘samo’ oko 20 posto svih ugovorenih sredstava fondova EU u 2017. i 2018. godini. S druge strane, BDP Dubrovačko-neretvanske županije čini tek oko 2,9 posto BDP-a Hrvatske, ali na nju se odnosi više od 10 posto svih ugovorenih sredstava, što je u velikoj mjeri posljedica projekta Pelješkog mosta.

Istaknuli su i pet slavonskih županija, koje imaju gotovo dvostruko veći udio u ugovorenim sredstvima fondova EU (20,4 posto) nego što je njihov udio u gospodarstvu Hrvatske (11,8 posto).

 

Pročitajte još

U Palači Ranjina predstavljen projekt Green economy and CO2

Dulist

PRORAČUN ŽUPE DUBROVAČKE 67 I POL MILIJUNA KUNA Nardelli objasnio što s njim namjeravaju napraviti

Dulist

U Konavlima položeni vijenci povodom 20. godišnjice smrti dr. Franja Tuđmana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija