Kultura

U petak nova premijera KMD-a

U petak nova premijera KMD-a

„Ne vrti se okolo gola golcata“ Georgesa Feydeaua novi je premijerni naslov Kazališta Marina Držića, koji će bit izveden 14. prosinca u 19 sati i 30 minuta.

 Redateljica predstave je Maja Šimić, a tekst je na dubrovački jezik adaptirao Miše Martinović. Igraju Melko – Branimir Vidić Flika, Klara – Glorija Šoletić, Lambro – Hrvoje Sebastijan, Srećko – Boris Matić, Kiko – Edi Jertec. Scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Jelka Grljević, a skladateljica Paola Dražić Zekić. Veliki francuski komediograf i majstor vodvilja, Georges Feydeau, 1911. godine je napisao jednočinku „Ne motaj se okolo gola golcata“. Ovaj komad, koji je adaptiran na dubrovački govor,  donosi salve smijeha na račun političara koji pod svaku cijenu želi izgraditi dobar imidž zbog nadolazeće političke kampanje. Politička moć donosi i određene ustupke koje treba napraviti, a Melko, političar u ovoj predstavi, je svjestan da ukoliko ne obuzda svoju ženu Klaru neće dobro proći te kako bi ga javnost mogla ismijati. Klara je dotjerana i svjesna svog izgleda, ali na pomalo banalan način svoje 'atribute' pokazuje pred poslugom; te čestim uglednim posjetiteljima koji navrate u njihov dom.
Na konferenciji za novinare ravnateljica KMD-a Jasna Jukića istaknula je kako je dubrovačko Kazalište u 3 godine priredilo 21 predstavu.

– Hiperprodukcija je  potrebno našem gradu, a da je to tako dovoljno je prošetati po Stradunu u 10 sati navečer. No, KMD će ostati tu gdje je i zajedno s publikom veseliti se novim predstavima – naglasila je Jukić. Riječ je o komediji u čijoj je središtu pozornosti političar čija supruga nije u skladu s njegovim normama.

– S obzirom da su izbori u svibnju odlučili smo se na ovu tematiku. Tekst je na dubrovački jezik preveo naš Miše Martinović tako da će predstava dodatno biti bliža našoj publici – naglasila je Jukić. Redateljia Maja Šimić koja je režirala predstavu „Pitanje časti“ naglasila je kako je rad na ovoj predstavi bio uspješan.

– Ovo je jedno od meni najdražih kazališta. Rad na komediji je drugačji od rada na drami, jer se bazira na ljudskom patosu na energičniji način. Vrijeme mi je brzo proletjelo i žao mi je da je premijera ovog petka i da ću ubrzo morati otići – naglasila je.
 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist