Zanimljivosti

U Mostaru stotine zaraženih svrabom

Lijekovi (Shutterstock Images LLC)

Do početka prosinca u Federaciji BiH prijavljeno je 963 oboljelih od svraba ili šuge, što je za 189 više nego u tom razdoblju 2012. godine.

Svrab se širi po BiH pa je sada u Federaciji BiH na trećem mjestu među vodećim zarazama, prenosi Dnevni avaz. Liječnici smatraju da je broj oboljelih mnogo veći od tisuću, jer pojedini oboljeli zbog sramote ne žele otići liječniku, prenosi Avaz. Šuga se smatra sirotinjskom bolešću. Veći broj oboljelih od svraba prošlih je mjeseci primjećen i u Srbiji i u Hrvatskoj. Krajem listopada tako je desetak obitelji u Dugom selu kod Zagreba bilo zaraženo svrabom.

Po podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je najviše oboljelih u Hercegovini: u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je prijavljen 371 novi slučaj, od toga najviše iz Mostara. Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK dr. Erdin Alajbegović rekao je za Avaz da su oboljeli iz svih dijelova Mostara.

– U Mostaru ukupno imamo 242 pacijenta iz svih dijelova grada. Skabijes se kao bolest vrlo lako rješava ako se na vrijeme ode liječniku i pridržava njegovih uputa. Nažalost, kod nas se na to gleda kao na neku sramotu, te se krije pa onda dolazi do širenja bolesti na cijelu familiju, susjedstvo i tako dalje – rekao je dr. Alajbegović.

Nakon Hercegovine, po broju zaraženih slijede Tuzlanski, Srednjobosanski, Sarajevski te Unsko-sanski kanton.

Pročitajte još

Pet razloga za posjetiti Importanne Sunset Party na krovu Royal Blue Hotela

Dulist

SUGRAĐANI SE PITAJU Smiju li kamperi zauzeti parkirno mjesto?

Dulist

VRTOVI SUNCA ZA ŽARKOVICU Deset godina poslovanja u znaku humanitarne večere

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija