Politika

U mjesec dana tri puta na izbore

U mjesec dana tri puta na izbore

Hrvati će najkasnije do sredine lipnja izaći na izbore za svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a na glasačkom listiću će, osim stranaka, zaokruživati i kandidata. Valja napomenuti da nas u svibnju očekuju i lokalni izbori. Lokalni izbori se neće održati zajedno s izborima za EU parlament.

– Po prvi puta, građani će moći zaokružiti ne samo listu, nego i kandidata. U slučaju da građani zaokruže, umjesto jednog kandidata, na što imaju pravo, dvije ili tri osobe, taj listić je i dalje važeći s aspekta zaokružene liste – kazao je premijer Zoran Milanović.
 
– Cilj ovih izmjena je da imamo više važećih izbornih listića jer će moći zaokružiti pojedinca na listiću i stranku. Na izbore ne možemo ići za šest mjeseci, ne mogu biti nakon 15. ili 16. lipnja. Ne možemo imati izbore za Europski parlament u listopadu, imat ćemo ih u travnju ili svibnju, najkasnije u lipnju. Pozivam oporbu da se izjasni što želi. Ne možemo govoriti o roku od šest mjeseci za pripreme, 1. srpnja moramo imati izabranih 12 zastupnika u Europskom parlamentu. U najboljem slučaju imamo dva-tri mjeseca za pripreme. Ovim putem pozivam HDZ i druge stranke da se izjasne što žele – komentirao je premijer Zoran Milanović.
 
Tri izborna procesa koji nas čekaju, lokalni izbori (dva kruga) i izbori za EU parlament građani će platiti 95 milijuna kuna.

Prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, kako je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, izmjenama zakona otvara se mogućnost smanjenja broja izbornih povjerenstava, koje ima svaki grad i općina, te se ubrzavaju procedure.

-Ovo je dobar zakon, koji će omogućiti da se i kasnije provode izbori za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu  – zaključio je Bauk.

Potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica još nije sigurna želi li ići u Bruxelles ili ostati i boriti se za gradonačelničku fotelju.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist