DuList IN

U ljudima treba probuditi “ono nešto”

Kristina Bajza Marčinko, samostalna umjetnica, plesačica i koreografkinja suvremenog plesa, pokrenula je u Dubrovniku projekt "Shalabajza", edukativni program umjetničke organizacije UMA.

Ovaj studio – projekt prvi put izlazi u medije, pa smo tom prilikom i porazgovarali s Kristinom, koja nam je prezentirala studio za yogu i suvremeni ples, kao i dobrobit ovakvih projekata za širu društvenu zajednicu.

Za početak, možete li Dubrovniku predstaviti projekt Shalabajza?
– Projekt je osnovan prije dvije i pol godine i osmišljen je kao prostor za poučavanje yoge i suvremenog plesa. Ustvari, Shalabajza je dio umjetničke organizacije Udruženi majstori i autori. Kako svaka umjetnička organizacija s područja izvedbenih umjetnosti treba prostor za rad i kreaciju, tako sam i ja, čim sam se preselila u Dubrovnik, krenula u potragu za svojim prostorom, dvoranom. Osim stvaranja predstava i umjetničkih projekata, što je bio moj prvotni impuls, htjela sam Dubrovniku ponuditi neke svoje vještine (yoga, suvremeni ples, ritmička gimnastika) kojih u ponudi možda nije bilo dovoljno. I tako je nastala Shalabajza – mjesto na kojem možete vježbati yogu, upoznati razne grane suvremenog plesa i tko zna što još.

KREMA – kreativna Mokošica
 
Od ostalih projekata koje imate u Dubrovniku, koji biste izdvojili kao posebno bitan za zajednicu?
– Sigurno bih izdvojila projekt KreMa – Kreativna Mokošica. Radi se o kombinaciji književnosti, dramske i plesne umjetnosti, a namijenjen je mladima od 13 do 18 godina na području Mokošice. Jako sam sretna što su moje suradnice na tom projektu Marjana Batinić, profesorica komparativne književnosti i hrvatskog jezika i književnosti i Mariela Marković, profesorica hrvatskog i mađarskog jezika i književnosti i ravnateljica studentskog teatra Lero.
Cilj je KreMe u ovoj godini kroz razne umjetničke radionice stvoriti predstavu, a dugoročni je upoznavanje javnosti s nužnosti osnivanja jednog kulturnog centra sa svojom scenom, koji bi s vremenom imao postati kreativni i izvedbeni centar.
Tek smo počeli s radom i jako nam je zabavno, djeca su puna energije i želje za radom. Cijeli koncept temelji se na jednoj misli vodilji – važnost ljudskih vrijednosti. Pokušavamo s njima osvijestiti kvalitetu života, iz materijalnog svijeta vratiti se u kvalitetu duhovnog. Predstavu očekujemo krajem školske godine, bit će na par lokacija, u Mokošici i u Gradu. Dobro ćemo se pripremiti, a s djecom smo se našalili kako se u Gradu moraju predstaviti kao "krema" – crème de la crème.

Kad radite s njima, kako to izgleda?
– Evo na primjer, za iduću subotu smo im dali za zadatak da u svojoj okolini, bilo u školi ili zajednici, prihvate različitosti na način da priđu nekome s kime se iz nekog razloga baš i ne druže, te da s tom osobom probaju uspostaviti kontakt i zapišu svoje dojmove o tome, što su iznutra osjećali, kako im je bilo prići osobi koja je potpuno različita od njih, je li im bilo teško, što se dogodilo i slično.
Postoji još jedan projekt kojeg smo prijavili preko udruge Dubrovnik- zdravi grad, a zove se 50+ i to je ustvari ples za osobe starije od pedeset godina. Htjeli smo pridonijeti poboljšanju kvalitete života i toj dobnoj skupini. Još nismo počeli s ovim programom, iako ima puno zainteresiranih. Tražimo prostor i nije lako.
Mokošici je i inače potreban adekvatan prostor u kojem će biti moguće pogledati predstavu, poslušati koji bend, održavati radionice… Ne mora sve biti u Gradu, naravno, dobro je da bude, no i drugim naseljima su potrebni kulturni centri, pogotovo zbog djece i starijih koji nisu možda toliko mobilni kao mi.

Kakav je odaziv na Shalabajzu i koji su planovi za budućnost otkrijte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

ZVONE U ĐIRU Sunčana cavtatska riva ‘mamac’ za lokalce i goste

Dulist

FOTOĐIR Gužva, kuferi, ‘selfiji’ – mijenja se lagano slika Grada

Dulist

Konovoziju ćemo sljedeće godine pratiti iz sigurnosti doma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija