Zanimljivosti

U korov obrastao renesansni vrt

Zeleni forum Rijeke dubrovačke i predsjednica Jadranka Šimunović čude se kako je u korov obrastao nekada prelijepi renesansni vrt Gundulić u Gružu.

– Kako to? Vidi li to itko odgovornih?, pitaju nas zabrinuto naši sugrađani preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona 020/453-850 i mole da čim prije vidimo kako žalosno i tužno izgleda. Čim smo prije 3 dana rano ujutro došli kod ulaza u vrt Gundulić pojavilo se nekoliko građana koji tu žive u susjedstvu i požalili nam se kako se to može dogoditi u jednom kulturnom Gradu, da se zapusti zaštićeno kulturno dobro kakav je renesansni vrt Gundulić! – piše Jadranka Šimunović te nastavlja:

– Pokazuju nam odbačeno smeće i slomljena ulazna vrata, kažu, dok je Vrtlar tu bio bilo je lijepo uređeno, sve je cvjetalo, a gledajte sada kako tužno i jadno izgleda, a noću u kasne sate tu dolaze mladi, piju, galame! Što reći nego da dijelimo ogorčenje naših sugrađana i ujedno se čudimo kako ovaj nekadašnji renesansni vrt, dio naše parkovne baštine nije uređen kako se obećavalo ovog proljeća, a ne pustiti ga da zaraste u korov – pita se Šimunović.

– Završiti ćemo odgovorom u svezi nakane uništavanja renesansnog vrta Gundulić bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy u proljeće 2012: „Vrednovanje baštine dubrovačkog renesansnog vrta trebalo bi odrediti kao prioritetnu aktivnost, jer su razne neprimjerene intervencije i njeno nepovratno uništavanje postali svakodnevica!“ – zaključila je Šimunović.
 

Pročitajte još

POSVETIO SE VRTU I RUŽIČNJAKU Don Robert Ćibarić sport zamijenio poljoprivredom

Dulist

Putin od Hrvatske traži povrat vrijednih slika, evo što su mu poručili iz Ministarstva kulture

Dulist

Obožavatelji ‘Igre prijestolja’ bijesni, peticijom traže ponovno snimanje zadnjih epizoda

Dulist