Natrag
16.2.2019 06:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

U korov obrastao renesansni vrt

5.9.2012 @ 9:31 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
3;3

Podijelite:

Zeleni forum Rijeke dubrovačke i predsjednica Jadranka Šimunović čude se kako je u korov obrastao nekada prelijepi renesansni vrt Gundulić u Gružu.

– Kako to? Vidi li to itko odgovornih?, pitaju nas zabrinuto naši sugrađani preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona 020/453-850 i mole da čim prije vidimo kako žalosno i tužno izgleda. Čim smo prije 3 dana rano ujutro došli kod ulaza u vrt Gundulić pojavilo se nekoliko građana koji tu žive u susjedstvu i požalili nam se kako se to može dogoditi u jednom kulturnom Gradu, da se zapusti zaštićeno kulturno dobro kakav je renesansni vrt Gundulić! – piše Jadranka Šimunović te nastavlja:

– Pokazuju nam odbačeno smeće i slomljena ulazna vrata, kažu, dok je Vrtlar tu bio bilo je lijepo uređeno, sve je cvjetalo, a gledajte sada kako tužno i jadno izgleda, a noću u kasne sate tu dolaze mladi, piju, galame! Što reći nego da dijelimo ogorčenje naših sugrađana i ujedno se čudimo kako ovaj nekadašnji renesansni vrt, dio naše parkovne baštine nije uređen kako se obećavalo ovog proljeća, a ne pustiti ga da zaraste u korov – pita se Šimunović.

– Završiti ćemo odgovorom u svezi nakane uništavanja renesansnog vrta Gundulić bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy u proljeće 2012: „Vrednovanje baštine dubrovačkog renesansnog vrta trebalo bi odrediti kao prioritetnu aktivnost, jer su razne neprimjerene intervencije i njeno nepovratno uništavanje postali svakodnevica!“ – zaključila je Šimunović.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana