Kultura

U Klarisi predstavljanje publikacije o očuvanju arhivske građe Republike

U Klarisi predstavljanje publikacije o očuvanju arhivske građe Republike

Hrvatski restauratorski zavod predstavit će publikaciju Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike u utorak, 5. studenoga 2019. godine u 18 sati. Predstavljanje publikacije održat će se u Dvorani Ivana Pavla II., Poljana P. Miličevića 4 u Dubrovniku, u suradnji s Vijećem za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Prisutne će pozdraviti generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Uvodnu riječ u ime Društva prijatelja dubrovačke starine održat će Denis Orlić, u ime Državnog arhiva u Dubrovniku ravnateljica Nikolina Pozniak, a u ime Hrvatskog restauratorskog zavoda ravnateljica dr. sc. Tajana Pleše. Autorice tekstova Gabrijela Savinović i Nataša Miloslavić održat će kratko predavanje o radovima predstavljenima u publikaciji.

Trilateralnim ugovorom Društva prijatelja dubrovačke starine, Državnog arhiva u Dubrovniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda postavljeni su 2015. godine čvrsti temelji za sustavno konzerviranje i restauriranje dokumenata i kodeksa iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća.

Izložbom „Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu“ održanom u Palači Sponza u studenome 2018. godine predstavljen je rezultat uspješne dugogodišnje suradnje i dovršenih cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova na čak 207 dokumenata i 11 kodeksa iz Državnog arhiva u Dubrovniku. Kako bi taj proces bio što zornije predstavljen, u publikaciji su opisani svi konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na dokumentima i kodeksima, što je samo mali dio toga fundusa.

Upravo zbog svijesti o važnosti očuvanja arhivskog gradiva, danas se možemo ponositi naslijeđenim fundusom naših predaka. Istovremeno imamo obavezu pobrinuti se da i buduće generacije mogu uživati u tom kulturnom blagu. Marljivim i upornim zalaganjem Društva prijatelja dubrovačke starine, Državnog arhiva u Dubrovniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda osigurana je svijetla budućnost dubrovačke prošlosti.

Publikacija „Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike“ objavljena je sredstvima Društva prijatelja dubrovačke starine.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist