Natrag
21.2.2019 07:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

U Institutu predstavljen vrijedan JASPPer projekt

18.12.2013 @ 12:11 Mia Njavro Zanimljivosti
14;14

Podijelite:

Na tiskovnoj konferenciji održanoj danas u Institutu za more i priobalje Dubrovnik ravnatelj dr. sc. Valter Kožul,  dr. sc. Marijeta Čalić, dr. sc. Enis Hrustić i dipl. ing. Stijepo Ljubimir predstavili su projekt JASPPer.

'Joint Actions for Sea Pollution Prevention' je EU/IPA projekt prekogranične suradnje između relevantnih institucija Republike Hrvatske i Republike Crne Gore, a ima za ciljeve  uspostavljanje suradnje i povećanje kapaciteta za zajednički nadzor kvalitete mora i upravljanje otpadnim vodama, te otkrivanje prekograničnih parametara onečišćenja, istaknuto je danas na konferenciji.

Lokacija na kojoj se odvijaju projektne aktivnosti je Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno Konavle, te  crnogorsko primorje – Herceg Novi, Kotor i Tivat, a sam projekt trajat će ukupno 24 mjeseca. Njegova provedba započela je u svibnju ove, a trajat će do svibnja 2015. godine.

U projektu su sudjelovali Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje, dok su crnogorski partneri u projektu Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Sveučilište u Crnoj Gori – Institut za biologiju mora – Kotor.

Ukupna vrijednost projekta JASPPer je 598.339,17 eura. Od tog iznosa Hrvatski hidrografski institut i Institut za more i priobalje dobili su 251.327,49 eura bespovratnih sredstava EU, dok je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Institut za biologiju mora – Kotor dobio 254.541,00 eura.

Sredstva će se većinski utrošiti na nabavu skupocjene opreme za podmorska istraživanja kanalizacijskih ispusta u Cavtatu i zaljevu Trašte te njihov utjecaj na okolni morski ekosustav. U tu svhu napraviti će se detaljne hidrografske, oceanografske i biološke analize sedimenta i stupca vode kao i utjecaj morskih struja na potencijalno prekogranično širenje zagađivala, istaknuo je danas.

Drugi dio istraživanja, odnosno terenska istraživanja, započinju na proljeće 2014. i nastavljaju se tijekom ljeta kako bi se utvrdila razlika u količini i utjecaju komunalnih otpadnih voda prije i nakon turističke sezone.

Do sada, svi partneri ovog projekta održali su edukaciju za studente i profesore matičnih sveučilišta te konzultacije s jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi aktivnog sudjelovanja i implementacije projektnih rezultata u strategiji razvoja pograničnog područja.

U prilogu donosimo i plan i program JASSPer projekta.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana