Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj jedan novooboljeli od koronavirusa, preminula jedna osoba

U Hrvatskoj jedan novooboljeli od koronavirusa, preminula jedna osoba

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 1 novooboljelih od koronavirusa, a ukupno je 2222 zaraženih, rekao je to na redovnoj konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš. Radi se o osobi koja je kontakt oboljele osobe koja radi u Domu za starije osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji. Učinjeno je više od 50000 testiranja.

-Imamo jednu preminulu žensku osobu iz KBC Split. Riječ je o štićenici Doma za starije u Makarskoj. Ukupan broj preminulih je 95 osoba – rekao je Beroš. Na respiratoru je 8 osoba. Oporavljenih osoba je 1869.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se od 18. svibnja ukidaju mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu.

-Omogućava se uspostavljanje redovnog voznog reda. S tim u vezi, izvan snage su stavljene odluke o izvanrednog brzobrodskoj liniji Olib – Silba – Premuda – Zadar koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka te izvanredna linija Zadar – Ancona – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Slovenija je proglasila kraj epidemije, kad će Hrvatska, bilo je pitanje na press konferenciji.

-HZJZ daje prijedlog ministru zdravstva, a odluku donosi Vlada. Donosi se na temelju epidemološke procjene koja se bazira na težini, opasnosti i transmisiji bolesti među ljudima – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Kako sigurno izaći na izbore?

-Kada Državno izborno povjerenstvo uputi struci zahtjev da se napravi epidemiološki okvir, mi ćemo ga napraviti. Ne znam što će se točno od nas tražiti – rekao je kratko Capak.

Putnici su se se žalili da na letu Frankfurt-Zagreb da nije bilo praznih mjesta, nije bilo upozorenja za maske.

-To je pitanje za kompaniju, mi smo dali vrlo precizne upute koje smo prije toga iskomunicirali s jednim našim avio prijevoznikom. Oni su već imali upute od stranih kompanija, mi smo sve prepisali, pa su to pitanja za njih – rekao je Capak i dodao: ‘Imamo 13 osoba oboljelih s leta iz Frankfurta. Devet je radnika, a ostalo su bili putnici ili njihovi kontakti’. Razmatraju mogućnost da dijalizirane pacijente vrati u Domove za starije osobe, iz bolnica.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist