Aktualno

U hrvatski Ustav ulaze – regije!

Hrvatska

Novi Ustav prvi put u povijesti Hrvatske otvara mogućnost da se ukinu županije i uvedu regije. Iako je HDSSB tražio da već sada u nacrt promjena uđe podjela na pet regija, i to Slavoniju i Baranju, Dalmaciju, Grad Zagreb, Jugozapadnu Hrvatsku i Sjeverozapadnu Hrvatsku,

SDP to nije prihvatio.

Prihvaćeno je pak je da se u Ustav unese definicija da su 'jedinice regionalne samouprave županije i regije', piše Jutarnji list. Iako HDSSB-u nije prošao cijeli plan, bili su zadovoljni te su najavili da će podržati izmjene Ustava.
Prvi put u povijesti u Ustav tako ulaze regije, a time je stvoren temelj za novu, regionalnu podjelu Hrvatske.U svim člancima Ustava izbačena je riječ “područna” i zamijenjena riječju “regionalna”, kako je predložio HDSSB. Osim te izmjene, u nacrt ustavnih promjena ušlo je i nezastarijevanje kaznenih djela teških ubojstava.
Kako bi se izbjegla sumnja da je taj prijedlog vezan uz Lex Perković, predloženo je da taj članak na snagu stupi tek 1. siječnja, u isto vrijeme kad i Zakon o pravosudnoj suradnji, odnosno primjena europskog uhidbenog naloga. Smanjen je i broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma s oko 400 tisuća na 200 tisuća.

Referendum ispod 40 posto – ne vrijedi

Uz to, ni jedan referendum više neće biti valjan ako na njega ne izađe 40 posto građana. Propisana su i pitanja o kojima se ne smije odlučivati na referendumu.
Odluka na referendumu kojom bi se mijenjao Ustav vrijedila bi ako bi se za taj prijedlog izjasnilo više od 50 posto od ukupnog broja birača.
Za organski zakon bilo bi potrebno više od 35 posto, a za obični zakon više od 25 posto ukupnog broja birača.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist