Kultura

U hladovini Skočibuhe učio se dubrovački uz akademika Paljetka

U hladovini Skočibuhe učio se dubrovački uz akademika Paljetka

U hladovini Skočibuhe akademik Luko Paljetak ove je subote održao prvu od sedam radionica ‘Učimo dubrovački’. Ovaj ljetni ciklus radionica nastavak je onoga iz ožujka ove godine koji je prekinut zbog pandemije koronavirusa.

Skupina polaznika nastavila je raditi na prologu Držićevog Skupa, a Paljetak je objašnjavao korijene pojedinih dubrovačkih riječi poput ‘ugodiše se’, ‘neboga’, ‘fastidioza’, ‘sekret’, ‘kruh potor’ i druge. Uz to, akademik je spominjao i brojne zanimljive činjenice iz povijesti Dubrovačke Republike i razdoblja renesanse, kao i to da je ‘komarda’ prije bila – klaonica životinja.

Radionice ‘’Učimo dubrovački’’, koje organiziraju Dubrovačke knjižnice uz potporu zaklade Caboga Stiftung i Grada Dubrovnika, osmišljene su kao edukativni program za skupinu polaznika koja želi bolje upoznati povijest i kulturu Dubrovnika, a osobito lik Marina Držića. Skupina će se sastajati subotom u ljetnikovcu Skočibuha do 1. kolovoza s početkom u 10 sati. Za sudjelovanje na radionicama potrebno se prijaviti na mail adresu lapad@dkd.hr ili na broj telefona 020/441-399. Iz Knjižnica napominju kako se sljedeća radionica koja je trebala biti u subotu, 27. lipnja, zbog neodgodivih obaveza Luka Paljetka neće održati pa će zato ona 4. srpnja, trajati dva sata počevši od 9 ujutro.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović