AktualnoUrednički izbor

U DUMANA NA PILAMA Anćele prave najljepši Betlem u gradu

U DUMANA NA PILAMA Anćele prave najljepši Betlem u gradu

Uz antiki običaj izlaganja Bambina – figurice djetešca Krista na središnje mjesto u prostoriji gdje bi se o Božiću okupljali ukućani, u Dubrovniku, još od renesanse uvriježila se tradicija postavljanja Betlema. Ova minijaturna uprizorenja rođenja Spasitelja osim u domovima, njegovala su se u gradskim crkvama pa i još danas živi drag ritual njihovih obilazaka. Mala braća, Jezuiti, Dominikanci… Samo su neke od posta gdje bi roditelji, bake i djedovi za ruku svoje najmlađe vodili kako bi posvjedočili čudu Isusova utjelovljenja. Na toj ruti istaknuto mjesto, svakako, zauzimaju jaslice koje već desetljećima sastavljaju marljive ruke Službenica milosrđa, u narodu nazivanih Anćele u crkvi sv. Marije Krucifikse na Pilama.

U DUMANA NA PILAMA Anćele prave najljepši Betlem u gradu

Ljestvica postavljena visoko
Nakon što je taj zadatak godinama obavljala sestra Meri Muše, svojim domišljatim kreacijama i pokojom novinom svake blagdanske sezone postavivši ljestvicu visoko, njega je preuzela sestra Ružica Dodig. Susreli smo je prije njenog odlaska u Mline gdje ju je čekala jednaka zadaća.

Sveta obitelj je u središtu, grad je djelo sestre Meri i naših učenica nastao prije nekog vremena. Pri tome je koristila karton, odnosno pak papir koji se radi kuhanjem brašna i vode.

Ove dužnosti ne padaju joj teško, štoviše. Posao joj je uvelike olakšala njena prethodnica te je imala već pripremljene sve materijale, potrebne rekvizite te pomno odabrane figure. Sačuvana je i stara mahovina za što su zaslužne preostale sestre pa je, ističe nam naša sugovornica, ovogodišnji Betlem prije svega rezultat timskog rada.

— One su glavni akteri, a ja sam samo to iznijela vani. Glavna je zamisao bila klasična. Željela sam da jaslice budu što svjetlije i otvorenije, na nižoj razini kako bi bile pristupačnije djeci. Sveta obitelj je u središtu, grad je djelo sestre Meri i naših učenica nastao prije nekog vremena. Pri tome je koristila karton, odnosno pak papir koji se radi kuhanjem brašna i vode. Na njega se špricaju jupol boje, nakon čega se on stvrdne i dobije se željeni pigment, svojevrsna imitacija kamena kojim se prekrivaju stolovi i ostali elementi. Mi smo ga malo preoblikovale i stavile svjetla – ispričala nam je sestra Ružica.

U DUMANA NA PILAMA Anćele prave najljepši Betlem u gradu

Figure šlag na tortu
Za ilustraciju raslinja upotrijebile su čokote, biljke iščupane s korijenom kako bi dulje trajale te bršljan iz Mlina. Figure su došle kao šlag na tortu. Mnoge od njih su nabavljene iz Italije. Posebnu pažnju uz, naravno, Mariju i Josipa koji bdiju nad djetetom položenim na slamicu, plijeni slon skriven u špiljici. Njemu će se o Sveta tri kralja pridružiti Mudraci koji će se postepeno približavati štalici. Čitav posao odrađen je u dva dana, govori nam sestra Ružica, rekordnih 36 sati. Da nisu imali već postojeću konstrukciju, priznaje, postavljanje bi potrajalo dosta dulje. No, to ih ne obeshrabljuje pa već za sljedeću godinu ima novu ideju koju je ipak odlučila zadržati za sebe.

— Neće biti ništa ekstravagantno. Željela bih se zadržati na jaslicama koje su više tradicionalne, nego simboličke te se držati prirodnog ambijenta – naglašava sestra Ružica. Istom mišlju napravljene su one u učeničkom domu Paola di Rosa gdje je sestra Ružica odgajateljica. One su pak isključivo rukotvorina njihovih štićenica te su prostor dnevnog boravka uresile još 15. prosinca kada obilježavaju blagdan utemeljiteljice – majke Marije Krucifikse. Tada, priča nam, slave dan Doma, ali i pripremaju se za nadolazeće svetkovine. Uz ukrase, pošto u Domu djeluje filmska radionica čija je voditeljica naša sugovornica, a koja broji 20-ak članica, božićnu atmosferu začinjaju prigodnim naslovima.

U DUMANA NA PILAMA Anćele prave najljepši Betlem u gradu

Redovnička obitelj
— Posljednji film kojeg smo pogledale bio je ‘Unlimited gift’. Ima onaj blagdanski ugođaj, ali i poruku. Nije tipični blockbuster. Gledamo i crno-bijele uratke prema kojima učenice nekad imaju otpor, ali kad se zainteresiraju, drago im je – dodaje sestra Ružica koja se ovom aktivnošću bavi još od svog dolaska u Dubrovnik 2013. Djevojkama je praktički treći roditelj. Trenutno vodi skupinu od 26 polaznica 2., 3. i 4. razreda srednje. Na naše pitanje kako uspijeva izaći na kraj s tolikim brojem tinejdžerica odgovara kako kao redovnička zajednica koja funkcionira unutar takve strukture u kojoj se njeguje duhovni život prilagođen tom uzrastu, fleksibilnost im nije nepoznanica.

— Tu smo za njih uvijek. Ipak nastojimo sačuvati osobno vrijeme kako bi se kroz molitvu duhovno napunile. U radu nam pomaže dvadesetak djelatnika doma koji nastoje živjeti karizmu s nama. Odmor je uglavnom vikendom kad je sporiji ritam i manje se gleda na sat – tumači sestra Ružica. Božić će djevojke, provesti u svojim kućama, a sestre s Ilijine glavice će se u proslavi Kristovog rođena uz euharistiju, molitvu, druženje i objed pridružiti svojoj redovničkoj obitelji na Pilama.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist