Županija

U Dubrovniku otvorena Konferencija o traganju i spašavanju na moru

U Dubrovniku otvorena Konferencija o traganju i spašavanju na moru
hdr

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo nazočili su otvaranju Konferencije o traganju i spašavanju na moru, koja se u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održava danas i sutra u Dubrovniku.

U radu konferencije sudjeluju stručnjaci za traganje i spašavanje, odnosno pripadnici raznih službi koji sudjeluju u ovakvim akcijama iz Hrvatske i susjednih zemalja, a koje su na svečanosti otvorenja, uz župana Dobroslavića, pozdravili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac te državni tajnik za more Josip Bilaver.

Župan Nikola Dobroslavić pozdravio je sve nazočne te im poželio dobrodošlicu, izrazivši zadovoljstvo što je upravo naša županija domaćin ovako važne konferencije. “Mi smo doista blagoslovljeni morem, lijepim otocima, pomorska smo županija i pomorska zemlja, no to nažalost sa sobom nosi činjenicu da se događaju i nesreće. Posljednjih dana u središtu pozornosti nam je svima bila pomorska nesreća na Atlantskom oceanu, kada smo imali prilike uvidjeti koliko je velik značaj službi koje se bave traganjem i spašavanjem.”, rekao je župan. Istaknuo je kako naša Vlada, odnosno Ministarstvo, ima dobro ustrojen sustav te se po pitanju zaštite i spašavanja na moru čini puno, no dodao je i kako su upravo konferencije poput ove izvanredna prilika za razmjenu znanja i iskustava i daljni razvoj sustava.

Izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac kazala je kako razvojem tehnologija i automatizacijom pomorstvo ulazi u novo razdoblje svog života. “Te novine će odrediti razvoj i rad vaših službi i na njih trebamo biti spremni pa zato na ovoj konferenciji prije svega trebamo govoriti o razvoju službe zaštite i spašavanja u budućnosti. Naš je posao došao u fokus upravo posljednjih tjedana nakon nesreće Bourbon Rhodea na Atlantiku, no EMSA ne spašava ljude, to činite vi i upravo vi ste temelj ovog sustava”, istaknula je Markovčić Kostelac.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je u svom obraćanju kako Vlada RH kontinuirano i proaktivnim pristupom provodi mjere kojima je cilj visoka dostupnost i učinkovitost usluga u pomorstvu. “Donošenjem Strategije i ključnih propisa nastojimo doprinijeti razvoju u službi zaštite i spašavanja. Primjena novih tehnologija i obnova flote te sigurnosni standardi u razvoju naš su cilj jer Hrvatska bilježi rast pomorskog i nautičkog prometa, a ugled Hrvatske kao sigurnog turističkog odredišta trebamo razvijati u svim područjima djelovanja.”, rekao je Bilaver.

Izvor: Županija

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist