Kultura

U Dubrovnik stigli “Danski kotači”

U Dubrovnik stigli "Danski kotači"

U sklopu ovogodišnjih aktivnosti promicanja danskih običaja i kulture u Republici Hrvatskoj, u Žitnici Rupe otvorena je  izložba fotografija „Monumental Motion“ priznatog danskog umjetnika Mikaela Colvilla-Andersena.

Uz autora, na otvaranju izložbe govorila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać te počasni konzul Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Vlaho Đurković.

Cilj je koncepta „Danski kotači“ u sklopu kojeg je i izložba fotografija „Monumental Motion“, javnosti približiti Dansku kulturu vožnje biciklom, njezine prednosti, prezentirati načine unapređenja biciklističke infrastrukture, predočiti pozitivne zdravstvene aspekte vožnje biciklom te predstaviti svjetski proslavljene teretne bicikle dizajnirane u Danskoj, Christiania bike i Bullitt bike koji su također postavljeni u Rupama.

Kako je istaknuto na večerašnjem otvaranju izložbe, svakog dana u Kopenhagenu stotine tisuća građana obavlja svoje svakodnevne aktivnosti na biciklu. Svatko od njih predstavlja tek dio arhitektonske strukture na ljudski pogon. U ovoj foto izložbi autor,  inače fotograf i stručnjak za urbanu mobilnost predstavlja 50 fotografija koje definiraju biciklistički život u Gradu biciklista.

Tijekom više od 4 godine dokumentirao je biciklističku kulturu u danskoj prijestolnici, i postao je prva osoba koja je to učinila na detaljan način u 125 godina dugoj povijesti bicikla. 50 izloženih fotografija, koje su odabrane među 10 000, pričaju priču o važnoj i snažnoj ulozi bicikla u životu Kopenhagena.
 
Nakon uvodnih riječi i razgledavanja izložbe,  Mikael Colville-Andersen održao je predavanje za okupljene na temu održivog razvoja i prednosti bicikla u gradovima.
 
Danski kotači, osim Dubrovnika, do sada su posjetili .Zagreb,  Pakrac i Koprivnicu.  Dansko Veleposlanstvo izložbu je  organiziralo u suradnji s EU delegacijom u Hrvatskoj, Etnografskim muzejom „Rupe“, Konzulatom Kraljevine Danske u Dubrovniku te tvrtkom Carlsberg Croatia d.o.o.

Izložba se može pogledati do 10. lipnja.

Pročitajte još

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist