Natrag
22.2.2019 21:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

U DNŽ ukupno 284 liječenih ovisnika

26.6.2013 @ 19:25 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni podatci o stanju zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu, kao i pregled provedenih aktivnosti na tom području.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, trend zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj je stabilan, tako se u 2012. godini bilježi blago povećanje liječenih ovisnika od 2,5%. Bilo ih je ukupno 7 855.
 
Od ukupnog broja liječenih osoba njih 14% po prvi put se javilo na liječenje. U Republici Hrvatskoj i dalje dominira opijatska ovisnost, iako višegodišnji trendovi ukazuju na smanjenje broja opijatskih ovisnika. 90-ih godina prošlog stoljeća udio novootkrivenih opijatskih ovisnika u liječenim osobama iznosio 80%, u prošlom desetljeću udio novopridošlih opijatskih ovisnika kretao se oko 50%, dok se unatrag protekle tri godine taj udio kreće u iznosu od 30%. Liječeni ovisnici sve duže se zadržavaju u tretmanu, a broj smrtnih slučajeva povezanih s drogom prema dosad prikupljenim podacima manji je u odnosu na 2012. godinu za 14,5%. Kriminalitet vezan uz zlouporabu droga proteklih godina kreće se oko 10% u ukupnom kriminalitetu, a prethodne godine zabilježeno je 6% manje kaznenih djela ove vrste kriminaliteta.

Tako primjerice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je u 2012. ukupno 284 liječenih ovisnika u dobi od 15 do 64 godine, od čega je ovisnika o opijatima  241. Stopa smrtnosti zbog zloupotrebe psiho-aktivnih droga u 2012. u našoj županiji bila je iznad one u RH, te je smrtno stradalo ukupno 10 osoba (9 muškaraca i 1 žena) koji su bili liječeni ovisnici, što je udio od 6,1 posto od ukupno 165 osoba koje su smrtno stradale uslijed zlouporabe droga u 2012. godini.

Istaknuto je kako se, sukladno razvoju novih tehnologija, razvijaju i novi oblici tržišta droga, a trendovi u zemljama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj, pokazuju da sve veću prijetnju predstavlja pojava tzv. „novih droga“. Da bi se uspješno mogli suprotstaviti ovom fenomenu, u Republici Hrvatskoj uspostavljen je Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari koji danas djeluje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, sukladno standardima EU te aktivno surađuje s nacionalnim i međunarodnim tijelima. U 2012. godini na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 5 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha ili tableta, a na području EU pojavila su se 73 nova spoja koji oponašaju učinke „klasičnih“ droga.

Podatke za 2012. godinu o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga te projekte koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga predstavili su Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih, Željko Petković, ravnatelj, Ured za suzbijanje zlouporabe droga, Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Ministarstvo unutarnjih poslova.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana