Hrvatska

TURIZAM Do 2020. godine Hrvatska će biti među top 20 destinacija svijeta

TURIZAM Do 2020. godine Hrvatska će biti među top 20 destinacija svijeta

Rezultati ostvareni u prvih sedam mjeseci, kao i izvrsni rezultati ostvareni u mjesecu srpnju, još su jednom potvrdili najave kako će ovo biti rekordna sezona po ostvarenom turističkom prometu – rekao je Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Istaknuo je kako posebno veseli povećanje turističkog prometa s tržišta koja su stagnirala ili pak bila u padu, rezultat je to napornog rada i ciljanih kampanja na istima.

– Italija i Mađarska, naša tradicionalna tržišta bilježe izuzetna povećanja, pa polako i Francuska. Jako nas veseli i povratak američkih turista koji bilježi dvoznamenkasti porast. Kontinuirani rast turističkog prometa i prihoda od turizma, dokazuje da turistički sektor zasluženo nosi naziv jednog od najuspješnijih i najvažnijih za hrvatsko gospodarstvo te ćemo i dalje u sinergiji sa svim njegovim dionicima raditi na njegovom razvoju i promicanju u inozemstvu – rekao je među ostalim Ivičić.

Naime, prema službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u srpnju 2015. odmaralo se 3 milijuna i 411 tisuća turista (plus 11%), koji su ostvarili 22 milijuna i 828 tisuća noćenja (plus 9%).

Strani su turisti ostvarili 3 milijuna i 159 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 11 posto te 20 milijuna i 803 tisuća noćenja što predstavlja rast od 9 posto. Domaći turisti također bilježe rast u dolascima od 8 posto te od 6 posto u noćenjima.

Poraste u mjesecu srpnju bilježe sve jadranske županije i Grad Zagreb. Dubrovačko-neretvanska županija u srpnju tako bilježi 313 tisuća dolazaka (porast od 8 posto) te milijun i 667 tisuće noćenja (porast od 6).
Kad je riječ o rezultatim od početka godine, u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 7 milijuna i 591 tisuća gostiju, koji su ostvarili 40 milijuna noćenja, što su porasti od 9 posto u dolascima i 7 posto u ostvarenim noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Od siječnja do srpnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno je 803 tisuća dolazaka (porast od 7 posto) te 3 milijuna i 464 tisuća noćenja (porast od 5 posto).

– Izvrsni rezultati u mjesecu srpnju govore nam da je sama špica sezone odlično pripremljena u dogovoru javnog i privatnog sektora. Dobri rezultati predsezone, kao i dobra najava posezone dokaz su da program Hrvatska 365 daje rezultate te da Hrvatska sigurno produljuje sezonu. Velik broj investicija, te realizacija Strategije razvoja turizma odnosno razvoj proizvoda i porast turističke potrošnje dobar su putokaz do ostvarenja našeg konačnog cilja, a to je do 2020. godine biti jedna od 20 turistički najkonkurentnijih destinacija na svijetu – istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist