Zanimljivosti

Tulum s(l)ova

U OŠ Marina Getaldića održano je u večernjim satima neobično druženje učenika pod nazivom Noćni čitateljski susret „Tulum s(l)ova“.

„Tulum“ je započeo društvenim igrama i završio prikazivanjem filma, a u središnjem dijelu tridesetak je učenika čitalo tekstove po vlastitom izboru pod svjetlom džepnih svjetiljaka u knjižnici ukrašenoj svjećicama.

Nakon svakog čitanja uslijedili su komentari, iznošenje razmišljanja i doživljaja. U opuštenoj i ugodnoj atmosferi u potkrovlju nekadašnje palače Gučetić, a današnje školske zgrade Centar, ispričana je tako svojevrsna priča o Gradu – o Mihu Pracatu i njegovoj gušterici, o ukletoj Betinoj špilji, o zubobolji Mihoja Brajkova ovjekovječenoj na kapitelu klaustra Franjevačkog samostana, o zvonu s Danača, o kugi u Gradu…, a sve prema  tekstovima suvremenih autora Tereze Buconić Gović, Luka Paljetka, Davora Mojaša,  Mata Jerinića i Suada Ahmetovića.

Noćni čitateljski susret je tek prva faza projekta „Tulum s(l)ova“ koji su pokrenuli OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz  Ivanca, Hrvatska mreža školskih knjižničara te Hrvatska udruga školskih knjižničara radi utjecanja na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju promoviranjem čitanja iz užitka.

U ovom je dijelu sudjelovalo dvadesetak osnovnih i srednjih škola  Republike Hrvatske u dva termina – 29. listopada i 4. studenoga. Susreti su negdje trajali cijelu noć i uključivali noćenje u vrećama za spavanje, a drugdje se završavali do ponoći.

U drugoj fazi –  sljedećih godinu dana –  učenici će čitanje naglas iz užitka darovati ustanovama, udrugama i poduzećima te na javnim mjestima u svojoj zajednici, nudeći tako svojoj okolini novu kulturnu uslugu.

Pročitajte još

IZLAZI NA IZBORE Ava Karabatić pokušat će ‘osvojiti’ X. izbornu jedinicu

Dulist

MOTIV IZ KORČULE Nova poštanska marka povodom 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima

Dulist

‘Dubrovnik – tamo gdje je srce’: Paljetkovi stihovi inspiracija nove online kampanje TZ-a

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija