Zanimljivosti

Tulum s(l)ova u OŠ Lapad

Tulum s(l)ova u OŠ Lapad

U petak 25. listopada, drugu godinu za redom, u knjižnici OŠ Lapad organiziran je Tulum s(l)ova za učenike sedmih i osmih razreda.

Tulum s(l)ova je izvorni hrvatski projekt poticanja čitanja iz užitka, a namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola. Projekt se nastavlja i ove godine u svom trećem godišnjem ciklusu u 38 školskih knjižnica.

Tulum u OŠ Lapad organizirala je knjižničarka Sanja Gašparović u suradnji s profesoricama hrvatskog jezika. Noćni čitateljski susret započeo je 18 sati ceremonijalnim čitanjem izabranih pjesama i tekstova pod svjetlom svijeća i svjetiljki. U svečanoj atmosferi, učenici su čitali na glas izabrani tekst i kratko prokomentirali zašto su ga izabrali. Svako čitanje nagrađeno je pljeskom drugih učenika. Čitali su se tekstovi i pjesme: G.G. Marqueza, M. Pandurevića, I. Gundulića, D. Cesarića, R. Kiplinga, J. Preverta i drugih autora.

Nakon toga učenici su se čuli videopozivom putem Skypea s učenicima OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu, koji su također u svojoj knjižnici prisustvovali Tulumu s(l)ova. Učenici su se povezali prošle godine istom prilikom, te su dogovorili susret za vrijeme maturalnog putovanja OŠ Dobriše Cesarića ove školske godine u Dubrovnik. Također, kraju je priveden i projekt ovih dviju škola ČITAM-SKITAM, u kojem su učenici 4. razreda izrađivali straničnike s motivima svoga kraja i nakon izložbe u knjižnici međusobno ih razmijenili. Na taj način je nastavljena komunikacija i odlična suradnja između dvije škole.

Društvena igra Trivial Pursuit uvela nas je u drugi dio Tuluma u kojem su se učenici podijelili u dvije grupe i natjecali u znanju iz opće kulture. Učenici su se zabavljali na Tulumu do 20 sati i svi su izrazili pozitivan stav prema ovom projektu. Vesele se onome što slijedi – a to su odlasci u lokalnu zajednicu i čitanje iz užitka na javnim mjestima – predviđeno ih je najmanje tri i svi će se održati prije početka sljedećeg, četvrtog ciklusa Tuluma s(l)ova u listopadu 2014. godine.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist