Aktualno

TRIBINA O NENASILJU Nemojte šutjeti, tražite pomoć!

TRIBINA O NENASILJU Nemojte šutjeti, tražite pomoć!

Kada pričamo s osnovnoškolcima i predstavnicima tih škola nasilja nema, sve je uredno. Kada pogledamo pokazatelje i podatke malo dublje, kada razgovaramo s roditeljima, onda nasilja ima – uvodno je rekao Denis Pavela na tribini ‘Nasilje među djecom – stručnjaci sudionici ili zaštitnici u nasilju’ na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Tribina je održana povodom Međunarodnog dana nenasilja, a uz Pavelu govornice su bile ravnateljica poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander, ravnateljica Centra za socijalnu skrb grada Dubrovnika Ružica Misir i Martina Jerinić-Njirić iz Zavoda za javno zdravstvo. Osim iskustava u kontaktu s djelatnicima škola Pavela se osvrnuo i na osobna iskustva iz djetinjstva, gdje je i na svojoj koži iskusio nasilje s kojima se djeca nose.

-Kada zaprimimo prijavu naši stručni socijalni radnici u prijemnom uredu dužni su obavijestiti roditelje djeteta. Obavlja se razgovor s roditeljima i informira ih se što se dogodilo i kako smo zaprimili prijavu. Radnici su sve dužni čuvati kao profesionalnu tajnu – pojasnila je Ružica Misir, govoreći o radu Centra za socijalnu skrb.
Prema navedenim podacima u slučajevima vršnjačkog nasilja djeca se najčešće povjeruju roditeljima, stoga ih i Centar žurno informira o prijavama, najkasnije u roku od 24 sata.

– Kolegica iz Centra za socijalnu skrb je spomenula protokol o postupanju i odgovornost svakog od nas kad uočimo nasilje. Ono što mi radimo kao odjel za mentalno zdravlje jest da pružamo pomoć i podršku žrtvama nasilja, znači djeci koja su bila izložena nasilju. Također moramo pružiti pomoć djetetu koje je izvršilo nasilje s ciljem podrške i pomoći u promjeni njegovog ponašanja – izjavila je Martina Jerinić-Njirić o uslugama koje pruža Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Osim izravne pomoći nakon što se nasilje već dogodilo Jerinić-Njirić je naglasila i djelovanje Zavoda u aktivnom sprječavanju pojave nasilja putem redovitih istraživanja i programa koji se izrađuju na temelju dobivenih podataka.

– U poliklinici sam osnovala odbor mladih od 12 do 18 godina koji djeluju kao savjetodavno tijelo jer mi je jako važno što oni misle – rekla je Gordana Buljan Flander kako bi potaknula mlade u publici na aktivno sudjelovanje u temi.

– Oni od vas koji su doživljavali emocionalno nasilje, koji su doživljavali vrijeđanje ili izoliranje ili ruganje su se sigurno osjećali jednako ako ne i gore od žrtava fizičkog nasilja, samo je pitanje koliko su dobili podrške i jesu li imali kome reći i jesu li vjerovali da će uopće dobiti podršku. Današnja poruka je: Nemojte šutjeti, tražite pomoć jer ako ne tražite pomoć odrasli nekad i ne prepoznaju da je ta pomoć potrebna – zaključila je Buljan Flander.

– Svi zajedno se trebamo truditi da stvorimo okružje, pogotovo mi odrasli i mi koji smo na funkcijama da se stvari o kojima smo danas govorili ne događaju. U nama ćete uvijek imati potporu i prijatelja, prije svega u vašim profesorima, učiteljima i roditeljima jer nema onog problema kojeg ne možemo u društvu riješiti kada ga se zajedno uhvatimo – riječi su kojima je tribinu zatvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je i sam otac djece koja pohađaju vrtić i osnovnu školu.

Tribina je dio kampanje pod imenom ‘Nisi sam, ima nas još’ sa svrhom sprječavanja i podizanja svijesti o vršnjačkom nasilju.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist