Kultura

‘Treperenja’ Vedrana Grabovca u Sponzi

'Treperenja' Vedrana Grabovca u Sponzi

Samostalna izložba ‘Treperenja’ dubrovačkog slikara Vedrana Grabovca, povodom njegovih pola stoljeća rada, otvorena je u atriju Palače Sponza ovoeg ponedjeljka.

Povjesničar umjetnosti Antun Karaman, koji je biranim riječima, bilo na izložbi, bilo u katalogu predstavio autorov opus, zapisao je među ostalim kako ‘tijekom svog gotovo pedsetogodišnjeg slikarskog rada, Vedran Grabovac uglavnom slika prirodu ili, preciznije, prirodnu ambijentalnost i bitne značajke šireg mu zavičaja. No, navodi i samog autora, koji skromno, baš kao i na otvaranju izložbe, kaže: ‘Ma nije to ništa posebno, to su obronci brežuljaka obrasli grmovima mlječike’, kada opisuje svoje viđenje Palagruže.

‘Sve na prvi pogled izgleda vrlo jednostavno i pitko, lako dohvatljivo i obično, ali samo na prvi pogled jer istina je mnogo kompleksnija: snaga govora jest u jednostavnom i običnom diskursu, u čistoći i istinitosti neposredne vizije i u sažimanju ordinata svih onih doživljaja linija koje emaniraju umjetnikovu skrivenu, specifičnu, subjektivnu strast, neku tegobu ili radost, ali, u jednostavnosti i običnosti ponekad se kriju i mnoge druge, složenije i dobro skrivene zamke svijesti’ također je zapisao dr. Karaman.

Ciklusu ‘Treperenja’ ime je dao povjesničar umjetnosti gospar Tomislav Šuljak.

mnj

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist