Natrag
17.2.2019 07:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Trebaju li učenicima školske uniforme?

24.2.2013 @ 20:14 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Ponovno se u Hrvatskoj pojavila ideja o uvođenju učeničkih uniformi u srednje škole.

Educentar je proveo istraživanje na 600 Hrvatskih učenika i ustvrdio da većina učenika želi školske uniforme. Kako stoji na stranicama Udruge srednjoškolaca, statistike pokazuju da se broj nasilničkih istupa u Hrvatskoj smanjuje, ali isto tako i da je postalo brutalnije. Zbog toga su određene pravne osobe i institucije u Hrvatskoj počele razmatrati mogućnost uvođenja školskih uniformi kako bi stali na kraj nasilju koje proizlazi iz financijske nemogućnosti određenih obitelji da svojoj djeci nabavljaju najskuplje marke obuće i odjeće. Određene skupine pojedinaca u društvu tvrde da to neće imati efekta na količinu nasilja u školama, a da će se u postupku uvođenja uniformi ugroziti osobnost učenika, piše Udruga srednjoškolaca.

Ipak, nameće se pitanje kako će roditelji, koji ionako jedva spajaju kraj s krajem u ovo vrijeme krize, pokriti i troškove kupnje školskih uniformi.

Procjene govore o cifri od 100 do 200 kuna po kompletu za učenika. U ovo recesijsko vrijeme, u kojemu plaće padaju a cijene osnovnih potrepština rastu, rijetko će tko moći izdvojiti 200 kuna za komad odjeće.
– Prijedlog jednog od članova VUGZ-a prije godinu dana je bio da se uvođenje odgodi do izlaska iz krize što i nije tako loša ideja. No, onda smo izračunali da ako za svaku uniformu damo 200 kn i kada bi je nabavili svi učenici RH, njih 516 000, onda bi to bila investicija od milijardu kuna!- piše Udruga srednjoškolaca.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana