AktualnoUrednički izbor

TRAGEDIJA U OREBIĆU Marušić:’Odgovornost je na roditeljima jer su dali maloljetniku ubojit motocikl’

Prometna nesreća (Ilustracija)

Onaj (roditelj) tko je nezreloj osobi, bez odgovarajuće vozačke dozvole, dao ubojit sportski motocikl, treba kazneno odgovarati, zbog pogibeljne, obijesne vožnje treba doživotno zabraniti upravljanje motornim vozilom, a vozilo koje vozač pretvori u sredstvo za ubijanje treba oduzeti, bez obzira tko je vlasnik… – piše za Autoportal prometni stručnjak Željko Marušić.

Stravična prometna nesreća u kojoj je u srijedu oko 23:30, na pješačkom prijelazu Ulice bana Josipa Jelačića u Orebiću (na Pelješcu), sportski motocikl KTM Duke 390, na kojem su bili 17-godišnjak i 18-godišnjakinja udario u 15-godišnjakinju, usmrtio 15-godišnjakinju, a 18-godišnjakinja je u kritičnom stanju prevezena u splitsku bolnicu upalila je alarm i pokazala da maligne i nažalost poznate probleme našeg cestovnog prometa trebamo početi odgovarajuće tretirati, prvenstveno u cilju zaštite života građana i posjetitelja hrvatske.

Ovo je zorni prikaz ‘bolesti’ koja se ne može liječiti aspirinom ili C-vitaminom, ovdje hitno, bez odgode treba ‘ukloniti malign tkivo iz organizma’ te početi s ‘kemotrapijom i zračenjem’. Naime, činjenica da je tijelo nesretne 15-godišnjakinje nakon udara, odletjelo gotovo 50 metara, a i strašne posljedice 18-godišnjakinje s motocikla ukazuju da je udar bio brzinom od oko 100 km/h.

Riječ je o drastičnom kršenju opće odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama o pozornosti prema pješacima i njihovoj sigurnosti (čl. 38. st. 1, 2 i 3), drastičnom kršenju ograničenja brzine u naselju (čl. 53.), drastičnom kršenju odredbe o prilagodbi brzine konkretnim uvjetima (čl. 51. st. 1) te o obijesnoj vožnji ‘par excellence’, kažnjivoj po Kaznenom zakon, članak 226.

Premda su se pojavile špekulacije da je možda vozila i 18-godišnjakinja, pa treba pričekati policijsko izvješće da bi se utvrdilo tko je bio za upravljač, ‘cijeli Orebić’, valjda osim samo policije znao je da je sportski motocikl KTM Duke 390 u posjedu 17-godišnjaka, sklonog devijantnom ponašanju, koji ga je stavio u prodaju na oglas jer mu ‘ne leži’.

Ova nesreća, ne samo dinamikom vožnje, tragičnim posljedicama i tipom sportskog motocikla (KTM Duke) podsjeća na tragičnu nesreću, koja se dogodila početkom kolovoza 2018. na D-8 u Starigradu. Osnovna je odgovornost roditelja koji su nezrelom 17-godišnjaku u ruke dali praktički sportski motocikl, koji snagom od 43,5 KS na 150 kg mase do stotke ubrzava u manje od šest sekundi i može potegnuo 170 km/h. U toj dobi može imati samo vozačku dozvolu za motocikl klase A1, s motorom obujma do 125 ccm i snage do 15 KS, a pitanje je imali i nju.

Zbog toga se nameću sljedeći zaključci:

1. Ovdje je, prvenstveno riječ o kaznenoj odgovornosti roditelja, koji su nezreloj osobi u ruke dali ubojit motocikl, kojeg ne smije voziti.

2. Za ovakav niz teških i pogibeljnih kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Kaznenog zakona treba, uz ostale mjere, propisati doživotnu zabranu upravljanja motornim vozilima u cestovnom prometu.

3. Ako se može reći da ovom preteškom zlu i tragediji ima nešto dobrog je da se ovim primjerom mogu i trebaju ušutkati svi koji se protive oduzimanju vozila koje je vezač pretvorio u oružje, sredstvo za ubijanje, neovisno o vlasniku. Takva vozila treba oduzimati, vozača procesuirati po neizravnoj odgovornosti za počinjenje kaznenih djela, a ako on nakon toga želi, neka u pravnom postupku ishođuje obeštećenje od osobe kojoj je neodgovorno dao vozilo na upravljanje, zaključuje Marušić za Autoportal.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist