Natrag
27.3.2019 03:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

Tonko Smokvina novi je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik

12.3.2019 @ 23:31 Andrea Falkoni Račić Politika

Podijelite:

Akademski slikar Tonko Smokvina novi je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Treba spomenuti kako Upravno vijeće UGD-a, nakon provedenog natječaja, između dva kandidata, Smokvine i Rozane Vojvoda, nije uspjelo iznjedriti prijedlog pa je odluka ostala na Odboru za izbor i imenovanja, koji je vijećnicima predložio Smokvinu.

-Već treći put odbor bira čelnika ustanove u kulturi – rekao je predsjednik Odbora Marko Potrebica.

Inače, Smokvina je jednako kao i donedavni ravnatelj, a potom i v.d. Galerije Marin Ivanović blizak Vićanovom DDS-u s kojim je HDZ u Gradskom vijeću raskinuo koaliciju prije godinu dana (barem se tako činilo).

-Dosad ste poništavali natječaj kad bi protekao rok od 45 dana, a ovdje je istekao 22. veljače. Odakle sad promjena stava – pitala je Dolores Lujić Potrebicu.

-U pravu ste, ali sad se promijenila sudska praksa te je utvrđeno da je on preporučeni rok te smo odlučili ovako – rekao je Potrebica.

Patricija Mage Vidak istaknula je kako će DDS podržati imenovanje Smokvine, dok je Nikša Selmani s liste Srđ je Grad predložio da se ubuduće glasuje za oba kandidata.

-Ambicioznost je ono što potičemo, želimo letjeti visoko, nadam se da nećemo slomiti krila – rekao je Potrebica Selmaniju koji je, rekao je Potrebica, objasnio bitnu razliku između dva programa.

-Ovdje kao da se ide po pravilu nova metla bolje mete. Izbor ravnatelja je prošao dva tijela imenovana od strane Grada, a to su Kulturno i Upravno vijeće. Oni peru ruke i prepuštaju odluku Gradskom vijeću. Zašto smo mi njih imenovali – pita Vido Bogdanović dodavši kako ne može razumijeti gospođu Bakiju koja je odluku prepustila Gradskom vijeću.

-Što će nam stručna mišljenja kad imamo političku odluku – rekao je Bogdanović, koji će biti suzdržan.

-Nikad se nisam bojao predlagati i stati iza odluke – odgovorio mu je Potrebica dodavši kako se radi o osobi koja nema veze s HDZ-om te da je puno bliža Bogdanoviću.

Smokvina je na likovnoj sceni prisutan već 20 godina. Do sada je izlagao na šesnaest samostalnih te više skupnih izložbi diljem Hrvatske, a imao je i tri međunarodne izložbe u Italiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj gori. Osim slikarstvom bavi se i dugogodišnjim pedagoškim radom. Rođen je u Dubrovniku 1980. Predstavnik je mlađe generacije dubrovačkih slikara. Pohađao je Umjetničku školu Luke Sorkočevića , a potom je upisao Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je 2003. i diplomirao u klasi profesora Eugena Kokota. Članom je HDLU-a Dubrovnik.

Uz pet suzdržanih glasova Smokvina je postao novi ravnatelj UGD-a.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana