Politika

Tonko Smokvina novi je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik

Tonko Smokvina novi je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik

Akademski slikar Tonko Smokvina novi je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Treba spomenuti kako Upravno vijeće UGD-a, nakon provedenog natječaja, između dva kandidata, Smokvine i Rozane Vojvoda, nije uspjelo iznjedriti prijedlog pa je odluka ostala na Odboru za izbor i imenovanja, koji je vijećnicima predložio Smokvinu.

-Već treći put odbor bira čelnika ustanove u kulturi – rekao je predsjednik Odbora Marko Potrebica.

Inače, Smokvina je jednako kao i donedavni ravnatelj, a potom i v.d. Galerije Marin Ivanović blizak Vićanovom DDS-u s kojim je HDZ u Gradskom vijeću raskinuo koaliciju prije godinu dana (barem se tako činilo).

-Dosad ste poništavali natječaj kad bi protekao rok od 45 dana, a ovdje je istekao 22. veljače. Odakle sad promjena stava – pitala je Dolores Lujić Potrebicu.

-U pravu ste, ali sad se promijenila sudska praksa te je utvrđeno da je on preporučeni rok te smo odlučili ovako – rekao je Potrebica.

Patricija Mage Vidak istaknula je kako će DDS podržati imenovanje Smokvine, dok je Nikša Selmani s liste Srđ je Grad predložio da se ubuduće glasuje za oba kandidata.

-Ambicioznost je ono što potičemo, želimo letjeti visoko, nadam se da nećemo slomiti krila – rekao je Potrebica Selmaniju koji je, rekao je Potrebica, objasnio bitnu razliku između dva programa.

-Ovdje kao da se ide po pravilu nova metla bolje mete. Izbor ravnatelja je prošao dva tijela imenovana od strane Grada, a to su Kulturno i Upravno vijeće. Oni peru ruke i prepuštaju odluku Gradskom vijeću. Zašto smo mi njih imenovali – pita Vido Bogdanović dodavši kako ne može razumijeti gospođu Bakiju koja je odluku prepustila Gradskom vijeću.

-Što će nam stručna mišljenja kad imamo političku odluku – rekao je Bogdanović, koji će biti suzdržan.

-Nikad se nisam bojao predlagati i stati iza odluke – odgovorio mu je Potrebica dodavši kako se radi o osobi koja nema veze s HDZ-om te da je puno bliža Bogdanoviću.

Smokvina je na likovnoj sceni prisutan već 20 godina. Do sada je izlagao na šesnaest samostalnih te više skupnih izložbi diljem Hrvatske, a imao je i tri međunarodne izložbe u Italiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj gori. Osim slikarstvom bavi se i dugogodišnjim pedagoškim radom. Rođen je u Dubrovniku 1980. Predstavnik je mlađe generacije dubrovačkih slikara. Pohađao je Umjetničku školu Luke Sorkočevića , a potom je upisao Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je 2003. i diplomirao u klasi profesora Eugena Kokota. Članom je HDLU-a Dubrovnik.

Uz pet suzdržanih glasova Smokvina je postao novi ravnatelj UGD-a.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist