Grad

TOMISLAV TABAK, PRVI ČOVJEK SANITATA Radovi na platou Gradac počinju na jesen

TOMISLAV TABAK, PRVI ČOVJEK SANITATA Radovi na platou Gradac počinju na jesen

Iza Sanitata DubrovnIk još jedna je uspješna godina. Osim što se mogu pohvaliti kako su svojoj aplikacijom ‘smart parking’ te principom ‘residents only’ barem donekle uveli red kod prometa u mirovanju našeg Grada, prošli tjedan potpisan je ugovor o izgradnji garaže ispod zgrade Suda. Kada možemo očekivati uređenje gruške place i zašto se prema njegovom mišljenju dubrovački ribabri još uvijek nisu udomaćili u Peskariji otvorenoj u srpnju 2019. u Portu, odgovorio je za čitatelje DuLista prvi čovjek ove gradske tvrtke – Tomislav Tabak.

Možete li nam predstaviti idejno rješenje parkinga kod Parka Gradac, u kojoj je fazi njegova realizacija?
Projekt Parka Gradac je u svojoj završnoj fazi, to jest u procesu smo prikupljanja posljednjih dozvola i potrebnih suglasnosti. Kroz njega je cilj revitalizirati hortikulturu i urediti podlogu platoa, a sve to sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela Dubrovnik, čime bi se, po prvi put, dobila urednija i primjerenija površina. Svjedoci smo kako u svim gradovima polako nestaju zelene površine, a ne želimo da to bude slučaj i na platou Gradac. Kroz projekt ćemo angažirati stručne suradnike i partnere koji će promijeniti podlogu i zasaditi nova stabla na Gradac. Nakon prikupljanja svih dozvola ići ćemo u raspisivanje javnog natječaja te očekujemo izvođenje po završetku sezone.

TOMISLAV TABAK, PRVI ČOVJEK SANITATA Radovi na platou Gradac počinju na jesen

Kad smo kod prometa u mirovanju, spominjala se izgradnja garaže ispod Suda. Što je s tim naumom i je li njena realizacija izgledna u dogledno vrijeme?
Protekli je ponedjeljak potpisan ugovor o pružanju projektantskih usluga i usluga projektantskog nadzora za izgradnju garažno – poslovne građevine 2. a skupine na čestici zemlje 1510/3 i 1510/4 n. i. (523/1, 619/10 s.i.) k. o. Dubrovnik (Gruž) prema idejnom projektu s Društvom kaP4 d.o.o. iz Zagreba, koji je odabran u postupku javne nabave između pet prijavljenih subjekata. Rokovi za izvršenje navedenog ugovora su definirani, a očekujemo da ćemo kroz nekoliko mjeseci imati spreman glavni projekt te ćemo krenuti u ishodovanje građevinskih i ostalih dozvola kako bi u što skorije vrijeme krenuli s gradnjom.

Sam premijer Andrej Plenković o Festi sv. Vlaha pohvalio je Dubrovnik nazvavši ga ‘pametnim gradom’. Tom pridjevu svakako je doprinijela činjenica o zaživljavljanju ‘smart parkinga’. Kako napreduje njegova provedba i kakva je povratna informacija od građana?
Ponosni smo na taj projekt koji funkcionira bez većih poteškoća već šest mjeseci. Proteklih dana smo napravili veliku nadogradnju koja se tiče plaćanja povlaštene mjesečne karte. U ovom je razdoblju aplikaciju Dubrovnik Smart Parking na Google Play trgovini ili App Storeu preuzelo više od 5.000 korisnika i reakcije su jako dobre. U cijelom procesu najbitniji su krajnji korisnici, to jest naši sugrađani jer ovo sve radimo za njih i nastojat ćemo i dalje raditi ovakve projekte koji će u potpunosti biti u službi građana. Kroz ovaj projekt omogućili smo brži i jednostavniji pronalazak slobodnih mjesta i navigaciju do njih, nuđenje alternativnih slobodnih parkinga, pravičniju naplatu te kontrolu parkinga. Također, postavljanjem javnih displaya koji su povezani u sustav omogućili smo građanima, ali i turistima koji ne koriste aplikaciju da nekoliko ulica prije dolaska na svoje odredište mogu vidjeti stanje raspoloživosti parkirnih mjesta. Kada govorimo konkretno o samom sustavu, kroz njega smo omogućili različite modele plaćanja parkinga, a Sanitatu će on osigurati detaljne informacije koje će biti temelj za daljnje učinkovito upravljanje parkirnim prostorom. Indirektno, ali po meni jedno od najvažnijih odličja, sustav upravljanja parkingom utjecat će na aktivni promet u Gradu i na smanjenje prometnih gužvi.

‘Residents only’ pokazao se efikasnim za stanovnike povijesne jezgre. Ipak, turisti nerijetko, koliko možemo čuti, izražavaju negodovanje.
Residents only sistem napravljen je upravo da se oko Grada ne mogu parkirati strani posjetitelji, odnosno oni koji nemaju povlaštenu mjesečnu kartu. Svima su dakako dostupni zatvoreni parkinzi oko gradske jezgre, na donjem platou Žičare i parking na Pilama, stoga mislim da negodovanja ne bi trebalo biti jer postoje mogućnosti za svakog posjetitelja i građanina. Ovakva odluka se pokazala puno boljom od prošlih jer smo korisnicima povlaštenih parkirnih karata omogućili veći broj slobodnih parkirnih mjesta nego li je to bilo prije. Naravno, uvijek ćemo imati neodgovorne pojedince koji će parkirati svoja vozila na za njih nepredviđena mjesta pa se onda izdaju višesatne parkirne kazne u punom trajanju za takve korisnike. Nova regulacija parkirališta uz gradsku jezgru do sada je iznjedrila jako dobre rezultate i pozitivne reakcije naših sugrađana.

Jedan od projekata koji već dulje vrijeme najavljujete je oplemenjivanje lapadske place dodatnim sadržajima. Istina, ona je dobila vrtni centar i pršutoreznicu, što je s preostalim?
Na lapadskoj placi su trenutno zakupljeni svi poslovni prostori. Svakodnevno radimo na tome da privučemo OPG-ove koji se bave obavljanjem djelatnosti kojih nemamo u ponudi. Nadamo se da će se u skoro vrijeme nastaviti proširivati ponuda specijaliziranih butiga i OPG-ova te da će i njihovi vlasnici biti zainteresirani za zakup.

TOMISLAV TABAK, PRVI ČOVJEK SANITATA Radovi na platou Gradac počinju na jesen

Gdje je ‘zapelo’ s natkrivanjem, odnosno preobrazbom gruške place?
Za rekonstrukciju gruške place već postoji projekt, a u tijeku je ishođenje posebnih uvjeta, te suglasnosti, kako bi se mogle ishodovati sve dozvole potrebne za rekonstrukciju. Tržnica će se kroz ovaj projekt natkriti, a u popodnevnim satima, kada se uklone banci i stolovi ona će postati svojevrsni gruški trg na kojem će se moći organizirati razna događanja. Svi trenutni zakupci koji se bave ugostiteljskom djelatnošću imat će mogućnost dodatnog korištenja tog prostora. Na placi u Gružu smo do sada sanirali prokišnjavanja i uklonili betonske stolove, sanirali tende i suncobrane, postavili automatsku blagajnu i nadogradili postojeći sustav plaćanja parkinga što su svi zakupci i građani pozdravili. Omogućili smo parkiranje za korisnike place na parkingu luke kroz sve dane u tjednu a ne kao i prije samo petkom i subotom. Grušku placu želimo urediti u svakom pogledu jer ona ima ogroman potencijal i jedno je od najvažnijih mjesta društvenog života u Dubrovniku.

Prije nekoliko mjeseci svjedočili smo nakon dugo vremena ponovnom otvaranju Peskarije u starom Portu. Ipak, odaziv lokalnih ribara nije se pokazao osobitim, štoviše, rijetko se može nekoga od njih tamo susresti. Kako ovo komentirate?
Žao mi je da je to tako i nadam se da će se ribari ponovo udomaćiti na Peskariji u Portu. Mi smo izvršili rekonstrukciju i omogućili ribarima iz gradske jezgre da prodaju ribu u prostoru ribarnice, ali naravno ne možemo utjecati da oni tamo budu svakodnevno i stalno. Što skoriji, regularni rad Peskarije značit će puno za poboljšanje kvalitete života stanovnika gradske jezgre i ovim putem još jednom pozivam sve ribare da ne dopuste da Peskarija u Portu potpuno odumre.

Osim navedenih projekata što još namjeravate ostvariti u razdoblju pred nama i što bi ste istaknuli kao prioritete?
Uz već spomenute projekte Društvo SANITAT DUBROVNIK d.o.o. planira nabavku dodatnih parkirnih automata sukladno proširenjima zone parkinga, kao i sustava za skeniranje parkirnih karata tzv. scan a car. S ovom nabavom još bi se više osuvremenila parking usluga u Dubrovniku. Cilj nam je u svakom pogledu održavati razinu usluge i pratiti primjenu tehnologija.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović