Zanimljivosti

Tko to devastira okoliš Rezervata Lokrum?

Tko to devastira okoliš Rezervata Lokrum?

Zeleni Forum, Klub prijatelja Lokruma i Zeleno Eko-fon uz Dan zaštite prirode Hrvatske 22. svibnja uputili su Državnom zavodu za zaštitu prirode Hrvatske i Ministarstvu zaštite okoliša i zaštite prirode  RH otvoreni eko-apel  za  Rezervat Lokrum.

Apel prenosimo u cijelosti:

 – Pitaju nas proteklih dana naši zabrinuti sugrađani na našu Zelenu liniju Eko-Fon 020/453-850 te dodaju kako  su ovih dana šetali južnom stranom Lokruma i zgrozili se kada su vidjeli kako se slomljene stijene uz put bacaju u more i pri tom lomi zelena makija. Odmah smo  jučer popodne obišli ovaj predio Lokruma, koji je cijelim dijelom obrastao prekrasnim   zelenim grmovima ružmarinima i zatekli tužne slike devastacije okoliša ove lijepe sunčane šetnice Lokruma, slomljene stijene porazbacane po zelenilu, neke bačene niz hridi u more, oguljena zelena makija  na pojedinim dijelovima šetnice koja je bila zaštitini tampon da ne bi netko od šetača pao niz visoke lokrumske stijene. Hvala vam dragi sugrađani zaljubljenici Lokruma na brizi i  dijelimo vašu zabrinutost za naš predivni zeleni Lokrum. I mi smo  nažalost svjedoci  nedavnog razbijanja kamenih stijena  tornom na južnoj strani  Lokruma o čemu smo pisali proteklih dana. Isto tako smo svjedoci nedavne nestručnog  šišanja pitasfora  ispod Maksimilijanova samostana  na popularnoj „zvijezdi“ te već godinama neriješenog  zapuštenog prostora prepunog otpada ponajviše ostataka salonitnih cijevi gdje su nekada bile barake  kao i zaboravljene oronule betonske „Ćirine štale“.

Da li su ove devastacije  lokrumskih staza vezane  za skoro postavljanje turističkih vlakića  na Lokrumu kako  smo nedavno mogli pročitati u novinama koje će pretvoriti i Lokrum u Disnyland, osim Grada, ne znamo, ali stoga tražimo od vas mjerodavnih institucija da najhitnije reagirate  vašim  inspekcijskim nadzorom  i zaštitite jedinstvenu  bioraznolikost Lokruma!
 
„Kada stupiš na tlo Lokruma stupiš u samu tajnu“
                               (Akademik Luko Paljetak )
 
Predsjednica Kluba prijatelja Lokruma                                                                 
Jadranka Šimunović

Pročitajte još

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist