Natrag
17.2.2019 04:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Tko su lesepsijski migranti?

19.12.2013 @ 16:51 Baldo Marunčić Kultura

Podijelite:

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik 23. prosinca u 19.00 sati otvoriti će se izložba „Tko su lesepsijski migranti?“.

Fenomen lesepsijske migracije označava jednosmjerno i uspješno napredovanje vrsta iz Crvenog mora u istočni dio Sredozemnog mora. Prema inženjeru Ferdinandu de Lessepsu koji je planirao i nadgledao gradnju Sueskoga kanala ove vrste nazivaju se lesepsijskim migrantima. Od otvaranja kanala do danas u Sredozemnom moru zabilježene su najmanje 82 vrste riba lesepsijskih migranata, a u Jadranskom 14 vrsta.

Ova povijesno-prirodoslovna izložba prikazuje povijest prokopavanja Sueskog kanala, doprinos hrvata u njegovoj izgradnji i riblje vrste lesepsijkih migranata do sada zabilježenih u Jadranskom moru.
Autori izložbe su Jadranka Sulić Šprem, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Frane Čizmić, ravnatelj Državnog arhiva Dubrovnik i Tatjana Dobroslavić, znanstvena novakinja sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana