Aktualno

TKO JE ZAVRŠIO U BUFFER ZONI Hoće li nam UNESCO krojiti sudbinu?

TKO JE ZAVRŠIO U BUFFER ZONI Hoće li nam UNESCO krojiti sudbinu?

Na konferenciji za medije pomoćnika ministrice kulture u Vladi RH Davora Trupkovića u srijedu u gradskoj upravi konačno se moglo saznati nešto više detalja o tzv. ‘buffer zoni’ Dubrovnika, koja bi u mnogome mogla biti prekretnica u razvoju grada pod Srđem.

Naime, odredba o ‘buffer zoni’ sastavni je dio odluke Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a o stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika, usvojene krajem lipnja na 42. zasjedanju tog tijela u Bahreinu.

-U procesu donošenja odluke hrvatska delegacija, u dogovoru s Gradom Dubrovnikom, pokušala je sustavnom dokumentacijom vrlo jasno artikulirati stav o zahtjevima UNESCO-ove monitoring komisije iz 2015. godine prema Gradu Dubrovniku i Republici Hrvatskoj. Možemo biti zadovoljni rezultatom. Prvi UNESCO-ov prijedlog tzv. ‘buffer’ ili kontaktne zone obuhvaćao je jako široko područje, radi vizualnog utjecaja na kulturno dobro, ali bi ju bilo nemoguće operativno provesti. U tom omjeru bi London bio u ‘buffer’ zoni Pariza. Nizom studija smo odredili zonu koja je četiri puta manja. Prvi korak je implementirati ‘buffer’ zonu u prostorne planove. Ne govorimo o tome da se ništa neće moći graditi ili rekonstruirati po važećoj prostornoplanskoj dokumentaciji, ali je u buffer zoni moguća njena revizija – rekao je Trupković.

-Ministarstvo kulture izrađuje konzervatorsku podlogu, koja bi mogla dovesti do revizije smjernica. Cjelovita studija utjecaja na kulturno dobro (Heritage Impact Assesment – HIA) obuhvatit će postojeće projekte koji su predani gradskom uredu za izdavanje dozvola, ali i infrastrukturni projekti koji bi mogli imati značajan utjecaj na kulturno dobro – istaknuo je Trupković.

-Zahtjev UNESCO-a obuhvatio je i projekt golfa na Srđu, gdje se u zoni pedeset metara od ruba brda Srđa sa sjeverne strane ne dozvoljava gradnja, kako ne bi imala utjecaj na vizuru iz grada ili na grad. Granice smo odredili prema smjernicama monitoring komisije. Svi projekti dovedeni do faze gotovosti moraju se provjeriti kroz HIA-u. Dakle, HIA nije vezana samo na plan, već i na projekt. Za trenutni projekt golfa HIA još nije izrađena. Izgradnja projekta na Srđu nema vizualni utjecaj na kulturno dobro – izjavio je Trupković.

-Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik morat će vrlo jasno odrediti prioritete u poboljšanju prometne infrastrukture unutar ‘buffer’ zone, gdje će također biti potrebna HIA. Grad Dubrovnik bit će naručitelj dijela HIA studija, kako bi projekti ulagača ne bi čekali duže vrijeme – objasnio je Trupković.

Po pitanju kruzera, Grad Dubrovnik je izradio strategiju turizma s preporukama i analizama kako otkloniti velik broj turista u jednom dijelu dana, a po temi konzervacije zidina, Ministarstvo kulture će, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Društvom prijatelja dubrovačke starine, izraditi cjelovitu 3D dokumentaciju zidina, gdje će se uočiti sve neprimjerene intervencije iz 50-ih i 60-ih godina.

-Prvi nacrt Plana upravljanja povijesnom jezgrom Dubrovnika bit će završen do konca 2018. godine – najavila je tom prilikom zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Podsjetimo, povijesna jezgra Dubrovnika na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine nalazi se od 1979. godine.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist