Aktualno

Tko je htio razoružati Dubrovnik?

Prostori Zbora narodne garde Dubrovnik osvanuli su oblijepljeni kopijama novinskih isječaka koji svjedoče o studenom 1991. godine kada su članovi Crvenog križa predlagali razoružavanje tada već uništenog Dubrovnika.

Među potpisnicima osvanula su imena mnogih poznatih Dubrovčana, poput gradonačelnika Andra Vlahušića, msgr. Želimira Puljića, tadašnjeg biskupa dubrovačkog, Feđe Šehovića, Đela Jusića, Maje Ivaniš i drugih.

U proglasu objavljenom u Glasu grada 13. studenog 1991. navodi se da se 'zbog izuzetno teške situacije treba razmišljati o demilitarizaciji u cilju zaštite ljudskih života i povijesnog blaga, što podrazumijeva razoružanje hrvatskih branitelja i odlazak iz grada svih koji nemaju dubrovačko boravište'.

Među izloženim dokumentima je i nacrt sporazuma s JNA. U njemu se detaljno i precizno opisuje tehnika mogućeg razoružanja, predaja lakog i teškog oružja, deportacija 'stranih plaćenika', te uspostava Policijske stanice Dubrovnik u predratnim okvirima.

Osim proglasa među dokumentima je i pismo tadašnjeg načelnika Glavnog stožera, generala zbora Antuna Tusa koji dana 23. studenog piše tadašnjem gradonačelniku Peru Poljaniću, u kojem između ostalog stoji:

'Ponuđeni prijedlog predstavlja sramnu kapitulaciju hrvatskog naroda i Hrvatske vojske i predaju grada Dubrovnika agresoru. Dubrovnikom se ponosi cjelokupni hrvatski narod i vi i vaši suradnici ne smijete dozvoliti da sramota predaje padne na vas i vaš grad…'

Jurković: To je izložba!
 

Komentar objave ovih dokumenata tražili smo i od urednika Centra za arhivsku građu Domovinskog rata Mladena Jurkovića.

-Bio je Dan državnosti i stavili smo te dokumente kao centralni izložbeni dio. Nikoga ne želimo optuživati, to su samo dokumenti, povijesno točni dokumenti – kaže Jurković.

 

 

 

 

 

Pročitajte još

Dozvoljeno paljenje vatre na otvorenom od 28. do 30. svibnja

Dulist

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija