Aktualno

Tko je htio razoružati Dubrovnik?

Tko je htio razoružati Dubrovnik?

Prostori Zbora narodne garde Dubrovnik osvanuli su oblijepljeni kopijama novinskih isječaka koji svjedoče o studenom 1991. godine kada su članovi Crvenog križa predlagali razoružavanje tada već uništenog Dubrovnika.

Među potpisnicima osvanula su imena mnogih poznatih Dubrovčana, poput gradonačelnika Andra Vlahušića, msgr. Želimira Puljića, tadašnjeg biskupa dubrovačkog, Feđe Šehovića, Đela Jusića, Maje Ivaniš i drugih.

U proglasu objavljenom u Glasu grada 13. studenog 1991. navodi se da se 'zbog izuzetno teške situacije treba razmišljati o demilitarizaciji u cilju zaštite ljudskih života i povijesnog blaga, što podrazumijeva razoružanje hrvatskih branitelja i odlazak iz grada svih koji nemaju dubrovačko boravište'.

Među izloženim dokumentima je i nacrt sporazuma s JNA. U njemu se detaljno i precizno opisuje tehnika mogućeg razoružanja, predaja lakog i teškog oružja, deportacija 'stranih plaćenika', te uspostava Policijske stanice Dubrovnik u predratnim okvirima.

Osim proglasa među dokumentima je i pismo tadašnjeg načelnika Glavnog stožera, generala zbora Antuna Tusa koji dana 23. studenog piše tadašnjem gradonačelniku Peru Poljaniću, u kojem između ostalog stoji:

'Ponuđeni prijedlog predstavlja sramnu kapitulaciju hrvatskog naroda i Hrvatske vojske i predaju grada Dubrovnika agresoru. Dubrovnikom se ponosi cjelokupni hrvatski narod i vi i vaši suradnici ne smijete dozvoliti da sramota predaje padne na vas i vaš grad…'

Jurković: To je izložba!
 

Komentar objave ovih dokumenata tražili smo i od urednika Centra za arhivsku građu Domovinskog rata Mladena Jurkovića.

-Bio je Dan državnosti i stavili smo te dokumente kao centralni izložbeni dio. Nikoga ne želimo optuživati, to su samo dokumenti, povijesno točni dokumenti – kaže Jurković.

 

 

 

 

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist