Natrag
18.2.2019 16:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Tko će na Vladin stup srama?

29.4.2012 @ 12:18 Dulist Aktualno

Podijelite:

Odlukom Vlade RH od idućeg mjeseca poslodavci neće više moći isplaćivati radnicima plaće, a da nisu platili doprinose.

Time se želi stati u kraj brojnim poslodavcima koji isplaćuju plaće bez podmirenja uplata u zdravstveni i mirovinski fond.

Prema podacima Porezne uprave u veljači je takvih poslodavaca, donosi Jutarnji list, bilo više od 21 tisuća. U tim je tvrtkama zaposleno 122 tisuće radnika, dok je ukupna vrijednost njihova duga na mjesečnoj razini preko 80 milijuna kuna.

– U ovom trenutku preko 25.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose. Time se nanosi šteta radnicima jer će mnogi imati problema s mirovinama, a takva praksa predstavlja i nelojalnu konkurenciju onima koji uredno plaćaju doprinose – izjava je ministra financija Slavka Linića.

Spomenimo i dugo najavljivane liste dužnika, a koje se odnose i na poslodavce i na građane koji nisu podmirili porezne obveze prema državi. Liste su gotove, a na njima će se, kad se dobije zeleno svjetlo Sabora, odnosno kad se usvoje izmjene Općeg poreznog zakona naći tvrtke s dugom većim od 100 tisuća kuna, te obrtnici s dugovanjem većim od 50 tisuća kuna. Na stup srama dospjet će i građani s poreznim dugom većim od 10 tisuća kuna.

Kako donosi Jutarnji, prvi podatci govore kako je takvih tvrtki 15.800, obrtnika je 31 tisuća, građana čak 85 tisuća. Postojat će i kriteriji za dospijevanje na listi, a to su dugovanja po osnovi PDV-a, poreza na dobit i dohodak, te po doprinosima.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana