Aktualno

Tko će na Vladin stup srama?

Odlukom Vlade RH od idućeg mjeseca poslodavci neće više moći isplaćivati radnicima plaće, a da nisu platili doprinose.

Time se želi stati u kraj brojnim poslodavcima koji isplaćuju plaće bez podmirenja uplata u zdravstveni i mirovinski fond.

Prema podacima Porezne uprave u veljači je takvih poslodavaca, donosi Jutarnji list, bilo više od 21 tisuća. U tim je tvrtkama zaposleno 122 tisuće radnika, dok je ukupna vrijednost njihova duga na mjesečnoj razini preko 80 milijuna kuna.

– U ovom trenutku preko 25.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose. Time se nanosi šteta radnicima jer će mnogi imati problema s mirovinama, a takva praksa predstavlja i nelojalnu konkurenciju onima koji uredno plaćaju doprinose – izjava je ministra financija Slavka Linića.

Spomenimo i dugo najavljivane liste dužnika, a koje se odnose i na poslodavce i na građane koji nisu podmirili porezne obveze prema državi. Liste su gotove, a na njima će se, kad se dobije zeleno svjetlo Sabora, odnosno kad se usvoje izmjene Općeg poreznog zakona naći tvrtke s dugom većim od 100 tisuća kuna, te obrtnici s dugovanjem većim od 50 tisuća kuna. Na stup srama dospjet će i građani s poreznim dugom većim od 10 tisuća kuna.

Kako donosi Jutarnji, prvi podatci govore kako je takvih tvrtki 15.800, obrtnika je 31 tisuća, građana čak 85 tisuća. Postojat će i kriteriji za dospijevanje na listi, a to su dugovanja po osnovi PDV-a, poreza na dobit i dohodak, te po doprinosima.

Pročitajte još

DUBROVČANI, PRIPAZITE! Sutra velika opasnost od toplinskog vala

Dulist

AP DUBRAVA NASTAVILA PUTOVANJE Ozlijeđeni pomorci otpušteni iz bolnice

Dulist

OD SRIJEDE NA KISOCIMA Čeka vas novi broj DuLista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija