Kultura

TIJEKOM KORIZME Ovaj vikend na repertoaru ‘Prikazanje muke Isusove’

TIJEKOM KORIZME Ovaj vikend na repertoaru 'Prikazanje muke Isusove'

U Kazalištu Marina Držića tijekom korizme – 14. i 15. ožujka na repertoaru je predstava “Prikazanje muke Isusove” u režiji Ivana Lea Lema. Slike koje u tekstu ‘Prikazanje muke Jezusove’ postavlja i obrađuje autor Ivan Antun Nenadić, prate temeljne oblike srednjevjekovne liturgijske dramaturgije i vjerno se naslanjaju na biblijski prikaz posljednjih dana Isusova života.

Forma je to koja podjednako duguje liturgijskim obredima kao i pučkim pobožnostima, koja u svom sadržaju čvrsto prati različite biblijske zapise, obzirom dakako na središnju temu koju obrađuje. Tekst prati događaje od ulaska u Jeruzalem, preko Judine prodaje Isusa i Isusovog opraštanja od majke, do suđenja pred Kajfom, a onda i Pilatom, te konačnog razapinjanja na križ i Petrovog pokajanja.

U predstavi redatelja Ivana Lea Lema, Isus postaje gotovo kao ogledalo u kojem se, u određenom trenutku radnje, ogledaju sva lica ove potresne drame, pronašavši svoje mjesto unutar prispodobe čiju neumitnost odigravanja zapravo svi na ovaj ili onaj način osjećaju. Nepravedni kao krivicu, a pravedni kao odrješenje.

Ulaznice / rezervacije: 321 088 ili na email: blagajna@kazaliste-dubrovnik.hr

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist