Grad

TERMINAL U GRUŽU Butković: Koncesionar je tražio državne garancije; Kutman: Ništa takvo od Vlade nismo tražili!

TERMINAL U GRUŽU Butković: Koncesionar je tražio državne garancije; Kutman: Ništa takvo od Vlade nismo tražili!

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u petak kako je predugovor za projekt Terminala za kruzere u Dubrovniku raskinut, među ostalim i zato što je koncesionar tražio državne garancije u slučaju raskida ugovora, a izvršni direktor Global Ports Holdinga (GPH) Mehmet Kutman opovrgnuo je te navode.
Butković je u Kraljevici odgovarajući na novinarska pitanja naglasio kako je predugovor o koncesiji poništen jer su uvjeti koje je tražio koncesionar bili neprihvatljivi.
– Tražili su još jednu odgodu do 1. studenog, a vodili su se pregovori i investitor je tražio da država da određena jamstva. To je bilo potpuno neprihvatljivo i kršilo je odredbe natječaja. Koncesionar je ponudio lučku tarifu u iznosu od 8 i pol eura po putniku, a to je povećanje u odnosu na postojećih sedam eura, a Hrvatska komora arhitekata je dala mišljenje da urbanističko rješenje nije u skladu s Urbanističkim planom grada Dubrovnika – rekao je Butković.
Mehmet Kutman, izvršni direktor Global Ports Holdinga, jedne od tvrtki osnivača tvrtke koncesionara Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), gostovao je večeras na HTV-u, te RTL-u. Ustvrdio je kako ne smatra da je natječaj poništen.
Na novinarski upit RTL-a potvrdio je kako je kao je inicijalni rok za usuglašavanje teksta glavnog ugovora bio travanj ove godine te kako je taj rok produljen na njihov zahtjev do srpnja 15. srpnja. Upitan zašto ponovno traže produljenje roka, Kutman je odgovorio kako je to ”pogreška njegovog tima”.
Na novinarski upit jesu li spremni odustati od traženja državnih garancija u slučaju propasti projekta, Kutman je odgovorio kako oni ne traže nikava jamstva.
– Koliko znam ne tražimo nikakva jamstva. To bi značilo da smo tražili od Vlade da nam isplatiti novac ako projekt propadne. Apsolutno to nismo tražili, a ako smo nešto i tražili onda osobno jamčim hrvatskom narodu da ne provodimo poslovanje s takvim osiguranjima – rekao je on.
U svom gostovanju na HTV-u Kutman je ustvrdio kako Ugovor nije potpisan u veljači zbog ”razgovora s financijerima”.
– Naši financijeri, Europska banka za obnovu i razvoj te Svjetska banka nisu bili spremni pristati na sve uvjete javnog natječaja. Zato smo tražili odgodu do srpnja. Odgoda je dana i 14. srpnja predali sve dokumente koje je tražila Lučka uprava Dubrovnik. Čak smo primili potvrdu da je sve u redu – rekao je Kutman
Upitan zašto su tražili državne garancije, povećanje lučke tarife sa sedam na 8 i pol eura te da država preuzme rizik i u slučaju raskida ugovora pokrije sve njihove troškove čime su se kršili uvjeti natječaja, Kutman je samo odgovorio na dio o povišici tarife.
– Da se radilo o meni je bih zatražio i veću povišicu. Zaljubljen sam u Dubrovnik i on se ne smije prodavati jeftino. Cijena bi trebala biti 20 eura – rekao je Kutman te ustvrdio kako bi se ulazak u povijesnu jezgru Dubrovnika trebao naplaćivati.
Upitan spremaju li žalbu i hoće li se javiti na novi natječaj, ponovio je kako ne vjeruje da je natječaj poništen.
– Moji pravnici me uvjeravaju da ovaj natječaj nije poništen. Obožavam Dubrovnik i kupit ću kuću tamo. Ako bude novi natječaj opet ćemo proći taj proces. Ovdje je riječ o političkom sukobu, a ja ne želim biti u nekoj stranci. Za Dubrovnik je dobro da se izgradi ta luka – rekao je Kutman.
Inače, Predugovor o koncesiji za projekt Terminala za kruzere u dubrovačkoj luci Gruž raskinut je u srijedu odlukom Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik.
Predugovor koji je potpisan u veljači raskinut je jer do 15. srpnja nije usuglašen tekst Ugovora o koncesiji čime je aktiviran članak 2.5 aneksa predugovora kojim se pravni odnos koncesionara i davatelj koncesije raskida bez obaveza.
Rok za usuglašavanje teksta ugovora o koncesiji je bio u petak u ponoć. U veljači u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisan je predugovor ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje putničkog terminala u Gružu, a krajnji rok za potpisivanje ugovora istjecao je u listopadu 2017.
Projekt Terminala došao je u nedavno u fokus javnosti kada je Hrvatska komora arhitekata zatražila da se pobjednički rad nedavno zaključenog arhitektonskog natječaja za projekt terminala u dubrovačkoj luci Gružu povuče zbog “grube povrede natječajne procedure” jer je bio objavljen i javno dostupan i prije raspisivanja natječaja.
Ravnatelj Lučke uprave Antun Asić prošli petak je istaknuo kako u slučaju raskidanja Predugovora, odnosno ne usuglašavanje teksta Ugovora ”projekt terminala u Gružu prestaje postojati”.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist