Grad

TEME DIPLOMSKIH RADOVA PROČELNIKA Od engleske tragedije do kadrova u turizmu

TEME DIPLOMSKIH RADOVA PROČELNIKA Od engleske tragedije do kadrova u turizmu

Iako je trebalo čekatI skoro godinu dana, gradonačelnik Mato Franković sredinom svibnja kompletirao je tim svojih suradnika nakon okončanih natječaja za mjesta pročelnika.

Natječaj u odnosu na privremena imenovanja zapravo nije donio nikakve novosti, a tek nekolicina ljudi na čelima upravnih odjela Grada Dubrovnika došla je izvan gradske uprave. Ostali su u prošlim mandatima već obnašali ove poslove. No, nakon što je Franković kompletirao tim pročelnika, zanimalo nas je iz koje struke svaki od njih dolazi, ali i s kojim su temama branili svoje diplomske radove. Prema podacima koje smo dobili od Pr službe Grada Dubrovnika, a koji se odnose na završen fakultet i zvanje, saznali smo kako prednjače pravna i ekonomska struka. Odnosno šest je diplomiranih pravnika i pet diplomiranih ekonomista. Imamo i jednog profesora njemačkog i engleskog jezika, jednog magistra inženjera građevinarstva i jednu pročelnicu politologinju.

Prema podacima koje smo dobili od Pr službe Grada Dubrovnika, a koji se odnose na završen fakultet i zvanje, saznali smo kako prednjače pravna i ekonomska struka. Odnosno šest je diplomiranih pravnika i pet diplomiranih ekonomista

Kolegice i po fakultetu
Pročelnica UO za poslove gradonačelnika je Marijeta Hladilo, koja je u Gradsku upravu došla s dolaskom Frankovića na vlast, a prethodno je bila županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu, znanost i šport. Studirala je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku te stekla zvanje diplomirane ekonomistice. U svom se diplomskom radu bavila pitanjima vezanima za poluotok Pelješac. Naime, naziv njenog diplomskog rada je ‘Čimbenici turizma i osnovni pravci razvoja gospodarske strukture na prostoru poluotoka Pelješca’. Ana Hilje i u ovom je sastavu Gradske uprave ostala na mjestu Upravnog odjela za kulturu i baštinu, a na to je mjesto došla još u prvom mandatu bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je iz odjela za obrazovanje tadašnjeg pročelnika Miha Katičića izdvojio kulturu i formirao novi odjel. Njega tada preuzima Ana Hilje, koja na tom mjestu ostaje do danas. Hilje je također, baš kao i Hladilo, diplomirana ekonomistica sa završenim Fakultetom za turizam i vanjsku trgovinu Dubrovnik. Diplomirala je na temi ‘Uloga kvalitete u povećanju konkurentnosti hrvatskih proizvoda’ iz Međunarodnog marketinga.

TEME DIPLOMSKIH RADOVA PROČELNIKA Od engleske tragedije do kadrova u turizmu
Anita Burić diplomirala je na temu ‘Promotivne aktivnosti turoperatora Atlas Airtoursa’

Od turističkih agencija do kadrova u turizmu
Šefica gradskih financija, odnosno pročelnica odjela za proračun, financije i naplatu je Anita Burić, koja je u taj resor došla nakon odlaska dugogodišnjeg pročelnika Nika Pavlovića u mirovinu. No, Burić je pročelnica još od 2009. godine, kada, nakon Vlahušićevog preustroja gradske uprave, dolazi na čelo odjela za komunalne poslove. Magistra je ekonomije, a zvanje je stekla na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Diplomski rad imala je iz predmeta Poslovanje turističkih agencija na temu ‘Promotivne aktivnosti turoperatora Atlas Airtoursa’.

Resor turizma, gospodarstva i mora Frankoviću vodi Marko Miljanić, koji je u gradsku upravu, odnosno na mjesto pročelnika stigao još 2015. godine. Tada je postao pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu. Dubrovačkoj javnosti Miljanić je postao poznat još u ožujku 2013. godine kao HSS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Željku Ragužu na lokalnim izborima. Ovaj diplomirani ekonomist, koji je na pročelničko mjesto stigao s menadžerske pozicije u tvrtci ALH, u međuvremenu je promijenio stranku, točnije slijedio je Raguža u novoosnovanu DUSTRA-u. Dolaskom nove gradske vlasti prošle godine postaje privremenim pročelnikom resora kojega danas vodi. Kako nam je rekao, diplomirao je na bivšem Fakultetu za turizam i vanjsku trgodinu u Dubrovniku, smjer turizam, a u diplomskom se radu bavio temom ‘Kadrovi u turizmu’. Završio je i poslijediplomski studij ‘Upravljanje marketingom u turizmu’ pri Sveučilištu u Dubrovniku s temom ‘Komparativna analiza turističke potražnje Velike Britanije, Italije, Njemačke i Slovenije – osvrt na Dubrovačko-neretvansku županiju’.

Profesor, pravnik i magistar inženjer građevinarstva
Novi pročelnik obrazovanja, športa, socijalne skrbi i civilnog društva je Dživo Brčić, koji je dubrovačkoj javnosti poznat kao bivši ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Brčić je član HRAST-a, a na prijevremenim izborima 2015. godine bio je nositeljem HRAST-ove liste za Gradsko vijeće koja je u drugom krugu izbora za gradonačelnika podržala upravo Frankovića. Ovaj gradski resor preuzeo je od dugogodišnjeg pročelnika Miha Katičića. Brčić je studirao na Sveučilištu u Zadru gdje je stekao zvanje profesora njemačkog jezika i književnosti i profesora engleskog jezika i književnosti. Tema njegovog diplomskog rada bila je ‘Female characters in John Ford’s play ‘Tis Pity She’s a Whore’.

TEME DIPLOMSKIH RADOVA PROČELNIKA Od engleske tragedije do kadrova u turizmu
Srđan Todorovski je studirao na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu

Diplomiran pravnik Đuro Šutalo u novom ustroju gradske uprave došao je na mjesto pročelnika Upravnog odjela za promet, u kojemu je radio nekoliko godina. Inače, ovaj je odjel u Frankovićevom preustroju nastao dijeljenjem nekad jedinstvenog odjela za promet, stanogradnju i razvojne projekte kojega je u doba Vlahušića vodila Irena Kričković Labaš. No, novim preustrojem dobili smo, dakle, odjel za promet te odjel za izgradnju i upravljanje projektima. Inače, Đuro Šutalo, diplomirani je pravnik sa završenim Pravnim fakultetom u Splitu. Tema njegovog diplomskog rada iz 2010. godine bila je ‘Poslovni udio u društvu s ograničenom odgovornošću’.

Vratimo se na već spomenuti odjel za izgradnju i upravljanje projektima. Njega danas vodi, dubrovačkoj javnosti zapravo relativno nepoznato ime, Srđan Todorovski. Todorovski, magistar inženjer građevinarstva u gradsku upravu došao je iz jedne građevinske tvrtke, a studirao je na Građevinskoarhitektonskom fakultetu u Splitu. Diplomirao je na temu: ‘Analiza utjecaja izgradnje poslovno – garažnog objekta na kvalitetu odvijanja prometnog toka okolne ulične mreže za vrijeme izvođenja radova – jutarnji vršni sat’.

Novi – stari pročelnici
Gospodarenje gradskom imovinom vodi pročelnik Zdenko Medović, koji je tim resorom (s nešto drukčijim imenom) upravljao i u mandatu Dubravke Šuice. No, vrlo brzo nakon dolaska Vlahušića za gradonačelnika, ulazi s njim u otvoreni sukob pa ga Vlahušić smjenjuje po tada već prokušanom receptu – preustrojem gradske uprave, odnosno ukidanjem Medovićevog upravnog odjela. Medović je diplomirani pravnik koji je zvanje stekao na Pravnom fakultetu Sarajevo u razdoblju kada je zadnji ispit ujedno podrazumijevao i završetak studija.

Silva Vlašić pročelnica je UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, a na tu funkciju dolazi 2008. godine kada Grad preuzima ovlasti u tim poslovima. Kako nam je sama rekla, 32 godine radi u upravi. Ima položen državni ispit iz područja uprave te pravosudni ispit. Inače, na Pravnom fakultetu u Splitu stekla je zvanje diplomirane pravnice, a diplomirala je na temu radnopravnog statusa iz Radnog prava. Pročelnica Jelena Lončarić također je već poznato lice Gradske uprave, budući da je pročelnicom postala još 2009. godine s prvim preustrojem Andra Vlahušića.

Na mjestu pročelnice UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša naslijedila je dugogodišnju pročelnicu Niku Sudarević. Lončarić je na Pravnom fakultetu u Zagrebu stekla zvanje diplomirane pravnice, a završila je i poslijediplomski specijalistički studij postavši sveučilišnom specijalisticom upravljanja gradom. Kako nam je rekla, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je na temu ‘Stjecanje hrvatskog državljanjstva djeteta ex lege’. Na sveučilišnom interdisciplinarnom poslijediplomskom specijalističkom studiju Upravljanje gradom Sveučilišta u Zagrebu, završni rad obranila je na temu ‘Prostorno-planski dokumenti u Gradu Dubrovniku od 2005.–2014.’

TEME DIPLOMSKIH RADOVA PROČELNIKA Od engleske tragedije do kadrova u turizmu
Nada Medović diplomirala je na temu ‘Ugovor o licenci’ iz Trgovačkog prava

Iz Boninova u Grad
Bivši direktor gradske tvrtke Boninovo, nakon odlaska iz te tvrtke postaje najprije privremeni, a potom nakon natječaja i pročelnik UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu. Uršić je diplomirani pravnik koji je završio Pravni fakultet u Ljubljani. Diplomirao je na temu ‘Odšteta u slučaju izdvajanja osnovne organizacije udruženog rada iz radne organizacije prema članku 341. Zakona o udruženom radu’.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije u Grad Dubrovnik je, baš poput Marijete Hladilo, stigla i Zrinka Raguž. Raguž je, naime, s mjesta savjetnice za protokol i odnose s javnošću Županije prešla u gradski odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju gdje je danas pročelnica. Završila je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu gdje je stekla zvanje diplomirane politologinje, a diplomirala je na temu ‘Komparativni pregled američke vanjske politike na području Latinske Amerike i Bliskog istoka nakon Drugog svjetskog rata’.

Pročelnica Službe Gradskog vijeća i nadalje je Nada Medović, Dubrovčanima poznata i kao posljednja povjerenica Vlade RH za naš grad početkom prošle godine. Diplomirana je pravnica koja je završila Pravni fakultetu u Zagrebu, a diplomirala je na temu ‘Ugovor o licenci’ iz Trgovačkog prava. Unutarnju reviziju vodi Ivan Bajić, diplomirani ekonomist turizma koji je to zvanje stekao na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Diplomirao je na temu ‘Kejnzijanstvo i monetarizam’ iz predmeta ‘Suvremene ekonomske teorije’.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović