Natrag
19.6.2018 08:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

TEMA: ZAŠTITA GALEBOVA! Eko Omblići organiziraju izlet na Supetar

31.8.2017 @ 6:21 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Naši najmlađi ekoaktivisti, Eko Omblići posvetit će se galebovima, posebno zaštićenoj vrsti galebu klaukavcu, do 6. rujna.

U danima posvećenim galebovima najmlađi ekoaktivisti Eko Omblići će posjetiti stanište galeba klaukavca na otočiću Supetru, preko puta Cavtata a u blizini otočića Mrkan i Bobara.

Na otočiću Supetru ekoaktivisti Eko Omblići i djeca Grada će imati nekoliko likovnih i edukativnih radionica a sve kako bi se upoznali s ovom zaštićenom vrstom galeba. Galebovi su dobro nam poznate ptice našeg podneblja i pravi simbol morskih krajobraza. Uopće je teško zamisliti more bez pojave ovih ptica i njihovog glasanja. Istinske lutalice, vjerni pratioci ribara i jedni od najčešćih, tj najvidljivijih ptica našeg mora.

Postoji 45 vrsta galebova rasprostranjenih po svim morima svijeta, ali uvijek negdje u blizini kopna. Hrane se, možemo slobodno reći, svime. Pohlepni su i proždrljivi. U Hrvatskoj stalno, povremeno ili rijetko boravi 13 vrsta od kojih se tri vrste gnijezde. Najbrojniji je galeb klaukavac (Larus michahellis). Raširen je posvuda po Jadranu i ovom dijelu Sredozemlja i nigdje više u svijetu. Gnijezdi se u kolonijama po nenastanjenim otocima, hridima ili nepristupačnim dijelovima nekih naseljenih otoka. Nenaseljeni otočić Supetar u blizini otočića Mrkan i Bobara je stanište zaštićenog galeba – klaukavca!

– Čuvajmo naše ptice, čuvajmo naše galebove! – poručili su Eko Omblići.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana