Hrvatska

Tek 15 posto domaćih poljoprivrednih proizvoda završi u turizmu

Kada govorimo o plasmanu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u turizmu, imamo dva problema. Prvi je da generalno ne proizvodimo dovoljno hrane, a drugi problem leži u samim proizvođačima koji nemaju ujednačen standard kvalitete i dovoljne količine proizvodnje potrebne za plasman u turizam. Hrvatsku poljoprivredu treba regionalizirati i potpore usmjeriti prema granama koje mogu maksimalno dići proizvodnju i produktivnost jer bez nje nema konkurentnosti – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na panelu ‘Poljoprivreda i turizam’ održanom u sklopu konferencija ‘Hrvatska kakvu trebamo’.

Kovačević je pozvao na udruživanje malih proizvođača i istaknuo primjere dobre prakse suradnje hotelskih kuća i lokalnih OPG-ova kroz koju se stranim gostima nude svježi i autohtoni proizvodi.

-Turisti su željni autentičnosti, a hrana i vino je pravi način da upoznaju naše običaje i kulturu – naglasio je Kovačević, dodavši kako HGK provodi niz aktivnosti kojima želi osvijestiti naše građane da kupuju hrvatsko i time doprinose našem gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako o udjelu domaće hrane u turizmu nema točnih službenih podataka, ali da se, prema njenoj procjeni oko 15 posto poljoprivrednih proizvoda troši u turizmu, dok ostalo otpada na domaću potrošnju i izvoz.

S tom procjenom se složio i profesor Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta kazavši kako je 15 posto domaće proizvodnje u turizmu i puno i malo.

-Malo je jer u ukupnoj potrošnji u turizmu veliki udio hrane dolazi iz uvoza, a puno jer ako bude problema u turizmu, dolazi do opasnosti za naše proizvođače koji gube tržište. Mi imamo i problem potpora jer njihov veliki dio završava u krivim rukama“, pojasnio je Grgić, uz napomenu da godišnje uvezemo 300 milijuna eura voća i povrća. „Ako bi investirali 300 milijuna eura kroz tri godine, iz EU fondova, banaka i osobnih investicija, mi bi kroz dvije godine povratili uloženo kroz vrijednost proizvodnje – rekao je Grgić.

 

Pročitajte još

‘PAO’ DNEVNI REKORD Evo kad je fiskalizirano 890 milijuna kuna

Dulist

LAKO IH JE PREPOZNATI Znate li koja se novčanica najčešće krivotvori?

Dulist

UVOZ PAPRIKE POVEĆAN ZA 15 POSTO Iz HGK tvrde: ‘Sve teže do hrvatske zimnice’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija