Kultura

TAJNA PALA KORČULANSKE KATEDRALE Predavanje na temu 500 godina rođenja Jacopa Tintoretta

U organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda u ponedjeljak, 17. lipnja u 20 sati u dvorani pape Ivana Pavla II. održat će se predavanje Katarine Alamat Kusijanović naslova ‘500 godina rođenja Jacopa Tintoretta i tajne oltarne pale iz korčulanske katedrale’. Predavanje će se odviti u sklopu edukativnih aktivnosti za javnost koje organizira Hrvatski restauratorski zavod unutar projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s deset partnera. Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’ Obilježavajući 500-tu godišnjicu rođenja Jacopa Robustia Tintoretta organizirana su brojna predavanja i izložbe u svijetu. Hrvatski restauratorski zavod se tim aktivnostima pridružuje predavanjem o Tintorettovoj oltarnoj pali iz Katedrale sv. Marka u Korčuli. Konzervatorsko restauratorska istraživanja na ovoj slici donijela su brojne nove spoznaje o načinu rada ovog velikog slikara. Majstorova predomišljanja, promjene na likovima i pristup građenju kompozicije, otkriveni tijekom ovih radova djelo su i pripisali ruci samog Tintoretta. Usporedo su rasvijetljene i okolnosti nastanka djela, uključujući i pojedinosti u svezi narudžbe oltarne pale koja prikazuje lik sv. Marka, zaštitnika Venecije i titulara katedrale u Korčuli.

Pročitajte još

LJUBITELJ DUBROVNIKA Izložba vrijednih i rijetkih izdanja talijanskog bibliofila Cristiana Pambianchija

Dulist

USUSRET FESTI Kolektivna izložba inozemnih umjetnika u čast sv. Vlahu

Dulist

VIDEO/LA MUSICA DI NOTTE Dirljivo putovanje kroz glazbenu karijeru maestra Đela Jusića

Hrvoje Curić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija