Aktualno

#SVIZAMILU MORA POSTATI #MILAZASVE ‘Potrebno je napraviti Fond za liječenje teško bolesne djece’

#SVIZAMILU MORA POSTATI #MILAZASVE 'Potrebno je napraviti Fond za liječenje teško bolesne djece'

Marin Rončević zamolio je hrvatske građane da maknu fokus s njegove kćeri Mile koja ih je ujedinila u akciju s plemenitim ciljem. Ne zato što to njoj ili njima to smeta, kako ističe, nego zato što u Hrvatskoj, nažalost, ima na stotine ‘Mila’ koje trebaju pomoć i zasluženu šansu. Zamolio je građane da se koncentriraju na izradu Fonda iz kojeg bi se teško bolesnoj djeci omogućilo liječenje ili lijekovi, a za koju nisu primjenjiva pravila HZZO-a. Temelj Fonda, predlaže, bio bi novac prikupljen za Milu.

-Ono sto je bilo #svizamilu mora postati #milazasve. Transparentno, efikasno, u najkraćem roku. Koncentrirajmo se da omogućimo (vi više, mi manje jer imamo svoje brige) na to da se u najkraćem roku napravi Fond iz kojeg bi se teško bolesnoj djeci omogućilo liječenje ili lijekovi, a za koju nisu primjenjiva pravila HZZO-a. Neka novac prikupljen za Milu bude temelj tog fonda, a u prikupljanje razlike, neka se uključi i država – napisao je u svom statusu Rončević. Ističe da je dovoljno da se odrekne 5 lipa trošarine na litru dizela (od ukupno 3,06 hrk + pdv) i više neće biti potrebe za ovakvim radikalnim akcijama. Vjeruje da bi se i tvrtke dobitaši, malobrojni generatori razvoja, rado uključili u ovakve akcije s minimalnim iznosima od dobiti po prihvatljivom modelu.

-Mi, građani, rado ćemo puniti razliku, kao i uvijek do sad – s novcem na kojeg je plaćen porez. Takav fond nužno MORA biti vođen na volonterskoj bazi, a odluke o liječenju i dodjeli sredstava mora donositi ekipa NEZAVISNIH dokazanih STRUČNJAKA. Hvala dragom Bogu, imamo ih i u Hrvatskoj i u svijetu. Ono sto je ključno, je da račun i poslovanje fonda mora biti JAVNO i da se osim ‘raje’ mora uključiti i država – naglasio otac male Mile. Građanima je poručio da su nebrojeno puta pokazali da ‘imamo kapacitet za velike stvari, neka to ovaj puta bude za nešto sto je zaista bitno’.

-Neka ovaj projekt napravi prekretnicu u razmišljanju i neka za sobom donese promjene u raspolaganju novcem, posebno u javnom sektoru. Razlika među nama u tom smislu nema, i crveni i plavi i žuti, svi imamo djecu i svima povremeno obolijevaju. Nemojmo da šansu dobiju samo sretni ili povlašteni. Institucije se ovaj puta mogu doslovno proslaviti, za državu to je smiješan novac, a za neku djecu znači razliku između života i smrti. Ja osobno, kao nepopravljivi optimist, ne sumnjam uopće u pozitivan stav Vlade prema ovakvom humanitarnom projektu – zaključio je.

Foto: Marin Rončević Facebook

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist