Aktualno

Sveučilište prodaje kuću Kate Lubaj

Sveučilište prodaje kuću Kate Lubaj

Sveučilište u Dubrovniku odlučilo je prodati nekretninu u povijesnoj jezgri Grada, koju je još 1999. godine ovoj visokoobrazovnoj instituciji ostavila Dubrovkinja Kate Lubaj.

Nekretnina je procijenjena na oko 5,2 milijuna kuna, a budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru ista će se prvo ponuditi na kupnju Gradu i Županiji. U svrhu prodaje i procjene vrijednosti nekretnine Sveučilište je osnovalo i povjerenstvo kojega čine Željko Kurtela, Maro Jelić i Dalibor Ivušić.

A kako je istaknuto u izvješću povjerenstva, Kate Lubaj je u lipnju 1999. godine, nakon tragične pogibelji svoga sina Nikše Barišića, nastavnika na nekadašnjem Pomorskom odjelu Veleučilišta u Dubrovniku, odlučila oporučno ostaviti Pomorskom odjelu kuću u povijesnoj jezgri na adresi Gradićeva 4. Nekretnina je trebala služiti za smještaj studenata pomorstva slabijeg imovnog stanja, a u spomen na njezinog pokojnog sina.

Sveučilištu kuća, slike, ukrasi

Dodatkom oporuke iz veljače 2011. Lubaj je uz kuću ostavila Pomorskom odjelu i umjetničke slike te ukrasne predmete koji se u kući nalaze. Budući da je kuća u dosta lošem stanju, a znajući da bi obnova bila veliki teret za Sveučilište, Kate Lubaj je u dodatku oporuke izrazila želju da se kuća proda i osnuje fond za stipendiranje studenata pomorstva, koji bi nosio ime njezinog pokojnog sina.

Nakon smrti Kate Lubaj, u travnju 2011. godine, pokrenuta je procedura za prihvaćanje nasljedstva, a ostavinskom raspravom Sveučilištu u Dubrovniku pripalo je pravo vlasništva nad kućom, kao i umjetničke slike, skulpture i ukrasni predmeti iz kuće. Druge pokretnine i manji novčani iznos pripali su Gradu Dubrovniku jer Kate Lubaj nije imala zakonskih nasljednika.

Kako bi se utvrdila početna cijena kuće za prodaju osnovano je već spomenuto povjerenstvo, koje je za utvrđivanje vrijednosti nekretnine angažiralo Studio Vetma. Pregledom kuće i uvidom u njeno stanje procijenjeno je kako kuća vrijedi 700 tisuća eura ili 5.250.000,00 kuna.

Prodaja zbog lošeg stanja

Budući da je zgrada u jako lošem stanju, te bi u nju radi zaštite od propadanja i za daljnje održavanje trebalo uložiti znatna financijska sredstva, odlučeno je da se kuća proda. Novci koji se dobiju prodajom uložit će se za osnivanje fonda 'Nikša Barišić' za stipendiranje studenata pomorskih studija, budući da je to i bila oporučna želja Kate Lubaj.

Senatu je stoga predloženo da se kuća proda po utvrđenoj cijeni od 700 tisuća eura, a budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, Grad i Županija imaju pravo prvokupa. Ukoliko s njihove strane ne bude interesa, kuća ide na dražbu.

OPORUKA
Što je pripalo Gradu?

Zanimljivo je spomenuti kako je provedbom oporuke gospođe Kate Lubaj Grad Dubrovnik dobio kuhinju sa svim električnim uređajima, televizor, glazbenu liniju i kompletnu biblioteku, koja je prebačena u gradsku knjižnicu. Grad Dubrovnik dao je suglasnost da Sveučilištu u Dubrovniku pripada stilski namještaj u kući, koji će se prenijeti u radionicu za restauraciju predmeta od drva. Slike i ukrasni predmeti pohranit će se u Rektoratu Sveučilišta.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist