Aktualno

SVE VELIKI KATOLICI Kome smeta humanitarna zabava u korizmi?

SVE VELIKI KATOLICI Kome smeta humanitarna zabava u korizmi?

Organizator Konovizije Toni Čeović osvrnuo se na svom Facebook profilu na komentare povodom održavanja humanitarne zabave, koja je planirana idući vikend.

Nekima je, izgleda, sporno što se zabava, baš kao i sama Konovizija, održava u vrijeme korizme. Evo što je o tome napisao Čeović:

‘Konovizija i korizma – Vol. 2

Nekad jednostavno treba izbaciti neke stvari iz sebe, pa ću to sada i napraviti.
Kao što neki od vas znaju, u subotu imamo humanitarnu zabavu na kojoj će pjevati natjecatelji Konovizije, ali nakon toga i tko poželi. Više možete pronaći na KonoFest.

Ponavljam – HUMANITARNU zabavu.

Iako smo najavili da je riječ o humanitarnoj zabavi, a skupljat ćemo za bolesnu djecu kojima hitno treba pomoć, našlo se onih koji smatraju da se to treba raditi van korizme. A ono što me šokiralo jest da je takvih više nego kada je bila Konovizija.

Dakle, nekima je još veći grijeh praviti HUMANITARNU zabavu za bolesnu DJECU od Konovizije! A neki su čak ovo što radimo usporedili sa slikavanjem golotinje u crkvi???????

Da, dobro ste pročitali – organizacija humanitarne zabave čiji prihod ide djeci je nekima jednaka slikavanju gole bakice u crkvi!?

Što na to reći? Fratar iz samostana u Pridvorju je u svojoj propovijedi rekao nešto u smislu (ne citiram doslovno jer mi je preneseno) da daje sve pohvale za Konoviziju, i da je smisao korizme pročišćenje, a da je nakon pročišćenja važno biti sretan te da stoga nema nikakvog zla u pjevanju tijekom korizme. Pazite, to je rekao fratar. I za to mu od srca hvala. I valjda on bolje zna od onih koji će nakon izlaska iz crkve nazvati sovju ljubavnicu, zaviditi susjedu, ogovarati Pera njijovog (ne pucam na nekog točno Pera njijovog ako takav postoji) i slično.

Mnogi misle da je korizma vrijeme odricanja (a onda se mnogi toga ne drže) ali zaboravljaju i da je kozirma vrijeme kada više nego ikada treba pomagati drugima i činiti dobra dijela. I to će svaki svećenik reći.

A što je ovo naše nego humanitarna zabava? Postoji li što važnije od dječjeg zdravlja? Je li kupnjom karte za ovo činite dobro djelo?

Što je zaključak? Možda nisam uzorni vjernik, ali vjerujem da ovim činimo veću kršćansku stvar nego samo se pojavit u nedjelju na misu.

Zaključak za kraj? Poštujem svačju vjeru i osjećaju, ali smatram da je osuđivanje humanitarne zabave radi korizme ODVRATNO. Ako smatrate da smo nevjernici i da nas treba biti sram, poštuem vaše mišljenje ali molim vas da se sami skinete s liste prijatelja jer ne želim biti s takvim ljudima.’

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist