Kultura

SUSRET S NAČELNIKOM Novi predsjednik KUD-a Marko Marojica o programu pred nama

SUSRET S NAČELNIKOM Novi predsjednik KUD-a Marko Marojica o programu pred nama

Načelnik Općine Silvio Nardelli i voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Katarina Barović ugostili su novog predsjednika KUD-a Marko Marojica Ivicu Grbića, novog tajnika Davorina Njirića, kao i dugogodišnje voditelje folklora Matea Čanića i Ivana Vlašića – voditelja tamburaškog sastava i klape. Tema sastanka je bila predstavljanje nove uprave KUD-a kao i plana i programa rada. Tom prilikom predstavnici KUD-a upoznali su načelnika sa aktivnostima koje su poduzete od izborne skupštine u prosincu 2018.

Kulturno umjetničko društvo Marko Marojica broji 145 članova, od čega ih je 69 u prvom sastavu, a veliki napredak se prethodnih godina uočava uključivanjem djece u folklor još od vrtićke dobi. Uz brojnost članova pojavio se i problem nedostataka adekvatnog prostora za održavanje proba kao i za čuvanje župskih nošnji, glazbenih instrumenata i ostale opreme. Uz župske bale i Linđo, KUD je svoj program obogatio i sa konavoskim kolom ‘Namiguša’, proširio repertoar s tamburašima, a ponovno se pokrenuo rad mješovite vokalne klape čiji se prvi nastup očekuje na snimanju emisije Lijepom Našom koja će se u Župi dubrovačkoj snimati krajem svibnja ove godine, a na kojoj će se župski folkloraši pokazati u punom sjaju. Nastup najmlađih članova najavljen je i za ovu nadolazeći Palmanu nedjelju ispod platana u Mlinima gdje će svoj doprinos humanitarnoj akciji ‘Imaj srce za druge’ KUD doprinijeti balom i župskim nošnjama. Na Mali Uskrs KUD Marko Marojica nastupit će na Uskrsnom koncertu HFD Jadro-Solin u Solinu. A prije sezone Župskog ljeta KUD će sudjelovati na Županijskoj smotri folklora u Metkoviću i malom festivalu folklora i baštine na Osojniku. Nova uprava najavila je da su već u tijeku pripreme za 45. obljetnicu u sklopu koje će pokrenuti priču o lijeričarstvu u Župi.

Načelnik Nardelli zaželio je novoj Upravi mnogo uspjeha sa željom da svojim radom očuvaju nasljedstvo i bogatu tradiciju župske folklorne baštine, da je otrgnu zaboravu prenoseći je na mlađi naraštaj, na župsku mladost te da je kao takvu s ponosom prezentiraju široj javnosti.

Pročitajte još

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist