Politika

Suspendirani Trojanović saziva Skupštinu

Ne prestaje kriza u konavoskom HDZ-u.

Najprije je priopćenje uputio Nikša Trojanović, obavijestivši javnost kako je skupio potpise gotovo cijelog članstva HDZ-a Konavala i sazvao izvanrednu izbornu skupštinu, zakazanu za nedjelju, 24. ožujka u 19 sati u Domu kulture u Cavtatu, 'kako je i predviđeno čl.16. st.6. Statuta HDZ-a'.

– Gospodin Božo Lasić nije povjernik HDZ-a Konavala kako se lažno predstavlja, nego predsjednik bivšeg i sada nepostojećeg povjerenstva koje je bilo dužno sazvati izbornu skupštinu HDZ-a Konavala, ali on to nažalost nije učinio ni u krajnjim rokovima, niti se očitovao o razlozima zbog kojih skupština u zadanim rokovima nije bila održana – ističe Trojanović.

– Prema tome, njegovo djelovanje u HDZ-u je nelegalno jer ne poštuje Statut i članove. Božo Lasić je u svim strankama do sada preživio jer nije sazivao skupštine, ali te stranke nisu preživjele – dodao je Trojanović.

– Prema Statutu HDZ-a predsjednik sam općinske organizacije HDZ-a Konavala. Naime, čl. 20.st.5. Statuta glasi: ''Predsjednik općinskog odbora bira se i razrješuje na skupštini općinske organizacije HDZ- a natpolovičnom većinom glasova nazočnih izaslanika.'' Dakle,  ja sam legalni i legitimni predsjednik sa svim pravima i obvezama, i razriješiti me može samo skupština – ističe Trojanović.

– U nedjelju će se u Cavtatu održati legalna skupština HDZ-a na kojoj će članovi HDZ-a  izabrati svoje vodstvo i predložnike stranke na lokalnim izborima. Izabrat će one koji imaju hrabrosti i obraza stati pred njih i tražiti njihovo povjernje. Od nedjelje nikada više vodstvo i predložnici HDZ-a u Konavlima neće biti nametnuti. Zato pozivam sve članove HDZ-a da se temeljem svog demokratskog i statutarnog prava u nedjelju kandidiraju za stranačka tijela i da izaberu vodstvo koje će voditi HDZ u narednom razdoblju i vratiti mu poštenje i čovječnost – istaknuo je u svom priopćenju Nikša Trojanović.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Boža Lasića. On je u svom priopćenju istaknuo kako je Trojanović suspendirani član protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak radi nepoštovanja Statuta HDZ-a, krivog predstavljanja, zlouporabe pečata stranke te iznošenja niza neistina koje bitno nanose štetu stranci.

– Prema informacijama kojim raspolažemo Trojanović pokušava sazvati skupštinu HDZ-a Konavle. Ovim smo obvezani obavijestiti članstvo i javnost da se radi o nelegalnom pokušaju sazivanja Skupštine HDZ-a Konavle te bilo kakvo donošenje odluka na takvo sazvanom skupu nije legalno niti je u skladu sa Statutom Stranke – istaknuo je u svom priopćenju predsjednik Povjerenstva OO HDZ-a Konavle Božo Lasić.

Na kraju se priopćenjem oglasio i županijski HDZ, odnosno predsjednik ŽO-a Branko Bačić.

– Gosp. Nikša Trojanović uputio je poziv za  izbornu skupštinu općinske organizacije HDZ-a Konavle za  24. ožujka 2013. godine. Svoj poziv temelji na članku 16. stavak 6. Statuta Hrvatske Demokratske zajednice. Kako je odlukom Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, od 17. rujna 2012. godine, a temeljem članka 25. stavka 3. Statuta, raspušten Općinski odbor Konavle i imenovano povjerenstvo, to su donošenjem navedene odluke sva prava i obveze  raspuštenog Odbora kao i predsjednika, pa tako i ovlaštenje za sazivanje skupštine, isključivo u nadležnosti imenovanog Povjerenstva – istaknuo je Bačić.
 
Dodao je kako Trojanovićev poziv na skupštinu HDZ-a 'ne nalazi svoje opravdanje u statutarnim odredbama te je isti bez učinka', budući da je u konkretnom slučaju, ističe Bačić, poziv upućen od tijela koje je raspušteno, a skupština sazvana na ovaj način kao i eventualne odluke koje bi na istoj bile donesene nisu pravovaljane.

Pročitajte još

ŽUPAN MUJANU ‘Centar za gospodarenje otpadom nije bomba, već rješenje’

Dulist

‘Zaiskrilo’ između Kosović i Ćurčije oko dopisa kojeg ni župan nije vidio

Dulist

VILMA KOSOVIĆ OPORBI ‘Neću podnijeti ostavku, postupila sam po zakonu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija