Politika

Suspendirani Trojanović saziva Skupštinu

Suspendirani Trojanović saziva Skupštinu

Ne prestaje kriza u konavoskom HDZ-u.

Najprije je priopćenje uputio Nikša Trojanović, obavijestivši javnost kako je skupio potpise gotovo cijelog članstva HDZ-a Konavala i sazvao izvanrednu izbornu skupštinu, zakazanu za nedjelju, 24. ožujka u 19 sati u Domu kulture u Cavtatu, 'kako je i predviđeno čl.16. st.6. Statuta HDZ-a'.

– Gospodin Božo Lasić nije povjernik HDZ-a Konavala kako se lažno predstavlja, nego predsjednik bivšeg i sada nepostojećeg povjerenstva koje je bilo dužno sazvati izbornu skupštinu HDZ-a Konavala, ali on to nažalost nije učinio ni u krajnjim rokovima, niti se očitovao o razlozima zbog kojih skupština u zadanim rokovima nije bila održana – ističe Trojanović.

– Prema tome, njegovo djelovanje u HDZ-u je nelegalno jer ne poštuje Statut i članove. Božo Lasić je u svim strankama do sada preživio jer nije sazivao skupštine, ali te stranke nisu preživjele – dodao je Trojanović.

– Prema Statutu HDZ-a predsjednik sam općinske organizacije HDZ-a Konavala. Naime, čl. 20.st.5. Statuta glasi: ''Predsjednik općinskog odbora bira se i razrješuje na skupštini općinske organizacije HDZ- a natpolovičnom većinom glasova nazočnih izaslanika.'' Dakle,  ja sam legalni i legitimni predsjednik sa svim pravima i obvezama, i razriješiti me može samo skupština – ističe Trojanović.

– U nedjelju će se u Cavtatu održati legalna skupština HDZ-a na kojoj će članovi HDZ-a  izabrati svoje vodstvo i predložnike stranke na lokalnim izborima. Izabrat će one koji imaju hrabrosti i obraza stati pred njih i tražiti njihovo povjernje. Od nedjelje nikada više vodstvo i predložnici HDZ-a u Konavlima neće biti nametnuti. Zato pozivam sve članove HDZ-a da se temeljem svog demokratskog i statutarnog prava u nedjelju kandidiraju za stranačka tijela i da izaberu vodstvo koje će voditi HDZ u narednom razdoblju i vratiti mu poštenje i čovječnost – istaknuo je u svom priopćenju Nikša Trojanović.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Boža Lasića. On je u svom priopćenju istaknuo kako je Trojanović suspendirani član protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak radi nepoštovanja Statuta HDZ-a, krivog predstavljanja, zlouporabe pečata stranke te iznošenja niza neistina koje bitno nanose štetu stranci.

– Prema informacijama kojim raspolažemo Trojanović pokušava sazvati skupštinu HDZ-a Konavle. Ovim smo obvezani obavijestiti članstvo i javnost da se radi o nelegalnom pokušaju sazivanja Skupštine HDZ-a Konavle te bilo kakvo donošenje odluka na takvo sazvanom skupu nije legalno niti je u skladu sa Statutom Stranke – istaknuo je u svom priopćenju predsjednik Povjerenstva OO HDZ-a Konavle Božo Lasić.

Na kraju se priopćenjem oglasio i županijski HDZ, odnosno predsjednik ŽO-a Branko Bačić.

– Gosp. Nikša Trojanović uputio je poziv za  izbornu skupštinu općinske organizacije HDZ-a Konavle za  24. ožujka 2013. godine. Svoj poziv temelji na članku 16. stavak 6. Statuta Hrvatske Demokratske zajednice. Kako je odlukom Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, od 17. rujna 2012. godine, a temeljem članka 25. stavka 3. Statuta, raspušten Općinski odbor Konavle i imenovano povjerenstvo, to su donošenjem navedene odluke sva prava i obveze  raspuštenog Odbora kao i predsjednika, pa tako i ovlaštenje za sazivanje skupštine, isključivo u nadležnosti imenovanog Povjerenstva – istaknuo je Bačić.
 
Dodao je kako Trojanovićev poziv na skupštinu HDZ-a 'ne nalazi svoje opravdanje u statutarnim odredbama te je isti bez učinka', budući da je u konkretnom slučaju, ističe Bačić, poziv upućen od tijela koje je raspušteno, a skupština sazvana na ovaj način kao i eventualne odluke koje bi na istoj bile donesene nisu pravovaljane.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist