Politika

Šuica: Želim da se i u Europskom parlamentu čuje glas hrvatskih ribara

Dubravka Šuica u Europskom parlamentu

Zadnjeg dana plenarne sjednice u Strasbourgu europarlamentarci su raspravljali o konkretnim mjerama za veću ulogu žena na području zajedničke ribarstvene politike Europske unije.

Izvješće zastupnika Romeva i Rueda te Caraballo izazvalo je konstruktivnu raspravu u kojoj je sudjelovala i zastupnica Dubravka Šuica ukazavši na neravnopravan položaj žena u ribarstvu te na problem s kojim se susreću mali ribari u Hrvatskoj.

– Uloga žena je vrlo važna i u ribarskom sektoru, ali ovdje se radi o dvije izuzetno bitne teme: ženska prava i ribarstvo, što zajedno vodi k pravdi. Nije pravedan način na koji su žene u ribarstvu tretirane, moramo im osigurati jednaka prava i socijalnu zaštitu s obzirom da rade u teškim klimatskim uvjetima – naglasila je Šuica.

Zastupnica Šuica je u nastavku svog izlaganja ukazala Europskoj komisiji na novu odrednicu prema kojoj će od 1. ožujka 2014. godine ribarima u Hrvatskoj biti dopušteno loviti ribu za osobnu prehranu tek s navršenih 60 godina i to u slučaju ako im osobni dohodak ne iznosi više od 50 posto proračunske osnovice.

– Željela bih ukazati na trenutne probleme malih ribara u Hrvatskoj koji ne mogu ostvariti svoja prava, a ovo je apel prema Komisiji da obrati pozornost na propis prema kojemu mali ribari u Republici Hrvatskoj mogu tek nakon navršenih 60 godina baviti se ribarenjem za osobne potrebe te želim da se čuje i njihov glas u Europskom parlament – zaključila je Dubravka Šuica.

Pročitajte još

MALDINI I MACAN ANALIZIRAJU ZA DULIST Hoće li nova oporba biti samo bučna ili snažna i argumentirana?

Maria Prkut

‘KAD SE FORMIRA VLADA’ Franković potvrdio svoj odlazak u Sabor

Dulist

HDZ-OVCI NAKON IZBORA ‘Ovo je najbolji ostvareni rezultat još od osnivanja županije’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija