Natrag
23.4.2019 18:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

Šuica: pušenje ne smije biti ‘cool’

9.10.2013 @ 8:12 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

– Naša primarna zadaća treba biti odvratiti mlade od pušenja. Najbolji način da to učinimo je da pušenje učinimo neprivlačnim, da stanemo na kraj reklamiranju duhanskih proizvoda posebno usmjerenom na mlađu populaciju i da jasno prikažemo posljedice pušenja.

Pušenje ne smije biti 'cool' – rekla je zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Dubravka Šuica u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o novim pravilima za reguliranje duhanskih proizvoda.

Novi EU zakon predviđa stroža pravila za reklamiranje duhanskih proizvoda. Veća površina pakiranja morat će biti prekrivena upozoravajućim slikama, tanka pakiranja posebno usmjerena na mladu žensku populaciju bit će zabranjena, a razgovara se i o postupnom ukidanju cigareta s okusom.

 

Šuica se u svom govoru strogo izjasnila protiv pušenja.
– Emotivno bih se zauzela za zabranu pušenja, ali budući da se zalažem za slobodu izbora i odlučivanja onda treba biti realan i reći da zabrana nije rješenje. Treba odvratiti ljude od pušenja. Zapanjujuća je brojka od 700 000 umrlih godišnje u Europi, dok isto tako u Hrvatskoj godišnje umre 10 000 umre od posljedica pušenja. Svi smo suočeni s problemima depopulacije i zato zaista treba obratiti veliku pozornost kako bi se spriječile marketinške prevare – istaknula je.
– Kada je riječ o E-cigareti, ona je popularna no nije lijek i ne smije se kvalificirati kao lijek. Zašto bi E-cigareta bila dostupna samo u ljekarnama i to po većim cijenama? Zalažem se za maksimalnu regulaciju duhanskih proizvoda –  zaključila je Šuica.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana