Natrag
28.5.2018 11:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

ŠUICA O PROBLEMIMA SA SUSJEDIMA ‘Kako do čistog mora i zraka u Hrvatskoj?’

9.3.2017 @ 15:26 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica zupozorila je na tri vodeća ekološka problema s kojima je suočena Hrvatska.

Naime, na današnjoj sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta, upitala je Povjerenika za slučajeve onečišćenja u Republici Hrvatskoj uzrokovanih od njenih susjednih zemalja aspirantica.
-Građani Republike Hrvatske, posebice Slavonskog Broda, izloženi su štetnim emisijama iz bosanskohercegovačke rafinerije koji predstavljaju veliku ekološku i javnozdravstvenu opasnost; iz albanskog područja dopire smeće koje zatrpava hrvatsku Jadransku obalu. Nadalje, Crna Gora je dogovorila graditi naftnu bušotinu koja se nalazi na samo nekoliko desetaka kilometara od Dubrovnika, te bi u slučaju ekološke katastrofe s obzirom na jadransku morsku struju, zagađenje automatski došlo do hrvatske obale. Zanima me koje je stajalište Europske komisije o ovom pitanju, te kako namjerava utjecati na države aspirantice da poštuju pravila Europske unije u svrhu zaštite građana Republike Hrvatske? – pitala je Šuica.

Ovo nije prvi puta da naša zastupnica upozorava Europsku komisiju na probleme zaštite okoliša i zdravlja građana Republike Hrvatske uzrokovane opasnostima koja dolaze s područja susjednih zemalja. Zastupnica je više puta uputila pismeno i usmeno pitanje Komisiji u vezi zagađenog zraka u Slavonskom Brodu, te tona smeća iz Albanije i Crne Gore koje zatrpavaju hrvatsku obalu i podizala svijest o ovim problemima tijekom plenarnih sjednica.

Povjerenik Karmenu Vella odgovorio je kako je Komisija svjesna problema s kojima se Republika Hrvatska susreće. Istina je da postoje prekogranična neriješena pitanja kako između dvije zemlje članice tako između zemlje članice i zemlje kandidatkinje, te smatra kako je najbolji način za rješavanje ovog problema kroz raspravu i dogovor. Izjavio je kako je i Povjerenik za Europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn također upoznat s ovim problemom.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana