Aktualno

‘Subvencionirajte dokumente našoj djeci’

'Subvencionirajte dokumente našoj djeci'

Stranka Dubrovnik regija uputila je danas Vladi RH otvoreno pismo u kojem traže da se djeci dubrovačke regije subvencionira izrada putovnica.

Pismo prenosimo u cijelosti.

''Obraćamo Vam se s otvorenim pismom na koje ćemo, iskreno se nadamo, napokon dobiti odgovor. Obraćali smo Vam se i ranije, ali očito da niste našli za shodno uputiti nam bilo kakav odgovor u svezi sasvim jasno artikuliranih pitanja koja smo Vam uputili. Naime radi se o tome da za nešto malo više od 30 dana Republika Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije, a za našu djecu će ova naša dubrovačka eksklava postati svojevrsni zatvor poluotvorenog tipa. Naša pitanja su se odnosila na subvencioniranje izrade putovnica za djecu Dubrovačke regije, no obzirom da ste stavili u proceduru zakon koji bi i djeci mlađoj od 16 godina, pa čak i onima najmlađima, omogućavao izradu osobne iskaznice koja bi, prema nekim najavama, bila zamjena za putnu ispravu i kojom bi naša djeca mogla putovati preko graničnih prijelaza Europske unije, zanima nas pitanje prelaska granica Bosne i Hercegovine na Bistrini i kod Kleka. Naime voljeli bismo čuti odgovore da li će za našu djecu važiti isti režim prelaska granice i na spomenutim graničnim prijelazima, obzirom da je to jedina kopnena veza Dubrovačke regije s ostatkom matične države, ili to neće dozvoljavati Bosna i Hercegovina?

Naša djeca su glede putovanja unutar granica svoje države, o čemu smo već pisali, u neravnopravnom odnosu spram djece iz ostalih krajeva Republike Hrvatske. Svako naše dijete mlađe od 16 godina morati će imati osobnu iskaznicu ili, ako to bude zahtijevala Bosna i Hercegovina, čak i putovnicu, a obzirom da za djecu iz ostalih krajeva naše države za putovanje unutar granica RH ti dokumenti neće biti potrebni, smatramo da bi Vlada Republike Hrvatske i resorna ministarstva trebali naći rješenje i dovesti našu djecu u ravnopravan položaj s ostalom djecom. Jedan od načina je besplatna izrada onih dokumenata koji će našoj djeci trebati za prelazak granica kod Bistrine i Kleka. Stoga smo mišljenja, pa čak i zahtijevamo, da nam Vlada Republike Hrvatske u potpunosti subvencionira izradu spomenutih dokumenata te da takva subvencionirana izrada ne bude jednokratna, nego da bude u potpunosti besplatna sve dok dijete ne navrši 16 godina života. U nadi da će te nam ovaj put odgovoriti srdačno Vas pozdravljamo.''
 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist