Aktualno

Štrajkom glađu za slobodu Grada

Štrajkom glađu za slobodu Grada

Za vrijeme okupacije Dubrovnika i najtežih bombardiranja 1991. godine i dubrovački studenti, koji su u to vrijeme studirali u Zagrebu, nisu ostali po strani.

Prosvjedima, apelima upućenima međunarodnoj zajednici, pa i štrajkovima glađu, pokušali su zaustaviti napade na Dubrovnik. Među brojnim tadašnjim studentima bile su Nina Obuljen i Patricia Cvinar, koje su se za duList prisjetile tih vremena.

– Kad su krenuli napadi, a mi bili odsječeni od svojih obitelji, stvorena je Udruga Sveti Vlaho, udruga ljudi iz Dubrovnika. Okupili smo se i tražili načine kako ispričati istinu o onome što se stvarno događalo – prisjeća se Patricia Cvinar i dodaje kako se kasnije iz udruge Sveti Vlaho iznjedrila frakcija onih koji su tražili konkretnije načine pomoći Gradu, ne samo u oružju, već i hrani i lijekovima. Bili su tu i dragovoljci i studenti koji su se također međusobno organizirali.
 
PROMIJENITI SVIJEST O RATU
 
– Ne mogu se sjetiti kako je točno akcija počela, tko je predložio okupljanje i organizaciju. Znam da je ideja sa štrajkom glađu krenula nekako spontano, vjerojatno iz nemoći. Željeli smo napraviti nešto radikalno, kako bismo privukli pažnju na ono što se događalo u Dubrovniku i Hrvatskoj, jer nam se činilo da se u svijetu ne zna što se događa i da one, koji bi mogli nešto napraviti, jednostavno nije briga – dodaje Nina Obuljen.
Sve to rezultiralo je dobivanjem velike podrške, te su im osigurane prostorije u hotelu Dubrovnik. Kroz njih su prošle brojne poznate osobe poput Vlada Gotovca, Dražena Budiše, Antuna Tusa, Slobodana Langa, Branke Šeparović…
– Željeli smo promijeniti svijest i shvaćanje Europe, ali i cijelog svijeta o ratu, uzroku rata, žrtvi i agresoru. To smo radili informiranjem, apelima za pomoć, a najradikalniji potez bio je štrajk glađu. Upravo zbog tog, tzv. miroljubivog neagresivnog pristupa, imali smo tako dobar odaziv svih koje smo kontaktirali, pa čak i Britanskog Foreign Officea gdje nas nisu odbili. Kad se stvorila studentska udruga Libertas, u njoj se našla većina studenata iz Dubrovnika sa Sveučilišta u Zagrebu. Glavni je cilj bio da kao nevladina udruga pokušamo širiti istinu o tome što se stvarno događa. Izašli smo i na međunarodnu scenu, išli smo u Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Izrael, SAD – naglašava Cvinar. 

Cijelu priču o dubrovačkim studentima pročitajte u ovom broju duLista!

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist