Kultura

STRADUN KAO POZORNICA Dva performansa zaokupila pozornost turista

STRADUN KAO POZORNICA Dva performansa zaokupila pozornost turista

U sklopu programa „Grad je mrtav. Živio grad!“ Art radionice Lazareti danas su na Stradunu održana dva performansa.

Prvi performans „Djevojački zbor Dubrovnik“ djelo je multimedijalne umjetnice Kate Mijatović. Oko 18.30 sati mlade Dubrovkinje okupile su se na Trgu oružja i vrištale, a isto su ponovile na nekoliko lokacija na Stradunu.

– Vrištanje mladih dubrovačkih djevojaka u funkciji je svojevrsnog energetskog čišćenja prostora, potvrđivanja života Grada; prije svega ono priziva buđenje, usredotočenost na ovdje i sada, ali je i istovremeno i krik pobune, nepristajanja – kaže se u opisu performansa.

Multimedijalna umjetnica Kata Mijatović najčešće se izražava u mediju performansa i videa. Rođena je 1956 u Branjini. 1981. diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku. Od 1988. do 1991. članica je neformalne umjetničke grupe Močvara u Baranji.

Od 1991. do 1993. studira slikarstvo na Accademia di belle arti, Firenze. Od 1993. do 1996. studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira 1997. Od 2005. do 2010. članica je Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije. Od 2005. voditeljica je Galerije AŽ Atelieri Žitnjak u Zagrebu, a od 2007 članica je Umjetničke grupe PLEH. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Niti pola sata kasnije uslijedio je i drugi performans, „Prije nego imam poć u Grad“, djelo Božene Končić Badurine. Končić Badurina realizirala je skupnu akciju s dvadesetak stanovnika Dubrovnika koji su odgovorivši na Boženina pitanja stvorili personalizirane majice kojima javno iznose njihove osobne i privatne stavove i mišljenja o životu u Gradu.

Božena Končić Badurina rođena je 1967. godine u Zagrebu, gdje živi i stvara. Članica je umjetničkih udruženja HDLU i HZSU. Godine 1995. završila je Filozofski fakultet u Zagrebu na odjelu za njemački i ruski jezik i književnost, a 1996. završila je Umjetničku akademiju, također u Zagrebu. Iza nje je veći broj izložbi, performansa i projekata koje je ostvarivala u Hrvatskoj (najčešće Zagrebu), ali i u New Yorku, Ljubljani, Berlinu. Dobitnica je više domaćih i međunarodnih priznanja.

Podsjetimo, u prvom tjednu srca sezone gostujući i lokalni suvremeni umjetnici potpomognuti od stanovnika grada kao sudionika, realizirat će niz umjetničkih akcija za slučajne i namjerne prolaznike u javnim prostorima Grada.

Tako je u utorak u ponoć na Stradunu performans izvela Jelena Topić, a danas nešto ranije na Banjama i Mario Cvjetković.

Od srijede 13. kolovoza do utorka 19. kolovoza Jadranka Kosorčić portretirat će u Lazaretima stanovnike gradske jezgre, a portreti će biti izloženi u Galeriji Otok 20. kolovoza u 21 sat.

U subotu 16. kolovoza u podne Ben Cain će održati performans „WE ARE DOING ABSOLUTELY WHATEVER WE WANT TO NOW“, performans i instalaciju u javnom prostoru kojima autor propituje kontekste Dubrovnika kao turističkog središta i grada u kojem svakodnevno žive stanovnici.

U drugom dijelu programa akcije izvode Božidar Jurjević, Tina Gverović, Željko Badurina, Anamarija Obradović, Ivona Vlašić, Kvart – Milan Brkić, Rino Efendić, Boris Šitum, Gildo Bavčević, Slaven Tolj, a program se nastavlja i u trećem tjednu srca sezone.

Pročitajte još

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist